A rendelet alapján immár lehet otthon szülni, ha a gyermek életét ez nem veszélyezteti. A szabályozás április elsején lép életbe, és a május elseje utáni szülésekre vonatkozik.

Az otthonszülés kérdése húsz éve vitatéma, rendezetlen ügy, a most megalkotott rendelet így régi hiány pótol. A szabályozás 30 napot ad arra, hogy a szülész szakorvosok és a felsőfokú végzettségű szülésznők szerződéses viszonyt létesítsenek a tisztiorvosi szolgálattal, csak így lehet majd otthonszülést vezetni. Az anyák csak akkor választhatnak otthonszülést, ha a terhességük szövődménymentes volt.

Nagy Anna kormányszóvivő elmondta, októberben kezdődött el az egyeztetés a kormány és különböző szakmai és civil szervezetek között, ezen nemcsak az otthonszülést pártolók vettek részt, hanem az azt ellenzők is, így például a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium a Kórházszövetség, de a Védőnők Egyesülete, a független bábák, valamint a Szülők a Szabad Szülésért Társasága képviselői is. – Olyan szervezeteket sikerült egy asztalhoz ültetni, amelyek eddig nem fejtették ki egymás előtt véleményüket tette hozzá a kormányszóvivő. A kormány célja az volt, hogy minden érintett javaslata, elképzelése elhangozzon és a lehető legjobb rendelet szülessen, olyan, amelyik igyekszik részben a szabad szülést, az anya döntését is a legmesszebbmenőkig figyelembe venni, ugyanakkor tiszteletben tartja, azt az elvet is, hogy a magzat egészséges élethez való joga mindennél fontosabb.

A kormányrendelet előkészítésében részt vett a Születés Háza Egyesület is. A szervezet jogi képviselője Bodrogi Bea elmondta, a mostani lépés nagy mérföldkő a húszévi szabályozatlanság után, amely szerinte – az eddigi kriminális estekért is felelős. Mint mondta, jó esély van arra, hogy ezt követően elindulhat a teljes szülészeti reform.forrás: mr1.hu