Benkő Zsolt képviselő hozzátette: a magánosítással az állam több mint egymilliárd forintot vesztett, értékelése szerint előre `lebartelozott` magánosítás történt a vevő kívánalmainak megfelelően. A képviselő rámutatott: a dolgozók nem juthattak hozzá a nekik jogosan járó üzletrészhez, így ezáltal sok vásárhelyi polgárt is megkárosítottak, kijátszottak a folyamatot irányítók.

Hegedűs Zoltán képviselő, a pénzügyi-gazdasági bizottság elnöke kijelentette: a cég új tulajdonosai két hónap alatt 225 millió forintot nyertek a dolgozói részvények megszerzésével, akik két kft-be szervezték a dolgozókat, hogy formálisan tulajdonhoz jussanak, ezáltal magasabb pontszámot érjenek el a pályázat értékelésekor, azonban két hónap elmúltával a dolgozók már nem voltak tulajdonosai ezeknek a kft-knek, sőt másfél év múlva ezeket a társaságokat fel is számolták. Így a korábbi állami cég új birtokosai piaci érték alatt jutottak a dolgozói tulajdonhoz.

Ezzel 460 embert kisemmiztek, majd több száz dolgozót el is bocsátott a társaság mondta el Hegedűs Zoltán, aki szerint ha az eljárás törvényes is volt, mindenképpen aljas átverésként értékelhető.

Cseri Tamás képviselő rámutatott: a milliárdos privatizáció papírjainak jó része eltűnt, így ez az eset is része annak a sok másik, nagy értékű állami tulajdonértékesítésnek, amelynek hiányos a dokumentációja. ha egy ATM-ből pár ezer forintot veszünk fel, a nyugtát eltesszük, s itt a milliárdos tételeknek hiányos a dokumentációja mutatott rá Cseri Tamás.

A dolgozói részvények értéke 160 millió forint volt, amely pénzt a 80 ezer forintos keresettel foglalkoztatott dolgozó 166 év alatt keres meg, vagy négy generáció teljes munkájának ellenértéke érzékeltette az összegeket dr. Havasi Katalin, míg az egymilliárdos összeg, amellyel kevesebbért juthatott a cég a vagyonhoz 1041 év keresete, vagy 26 generáció teljes munkabére.

– Ki a felelős mindezért, kik felelnek azért, hogy a város legnagyobb agrárcégének dolgozói átverve érzik magukat sorolta kérdéseit a képviselő, hozzátéve: Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos és dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozóiroda vizsgálatot indított az ügy kiderítésére. Dr. Havasi Katalin hozzátette: a vásárhelyi emberek megérdemlik, hogy azok a vásárhelyiek, akik a Hód-Mezőgazda Rt. alkalmazottjaiként részt vettek abban, hogy a privatizációja saját, volt munkatársaikat megkárosítva történjen meg, most álljanak ki a nyilvánosság elé, és mondják el az igazságot.

Arnay