Czerván György az Árpád-Agrár Zrt. új üvegházának átadása előtt előadást tartott a cég munkatársainak a kertészet fejlesztési lehetőségeiről. Ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a munkahely teremtő képesség miatt kiemelten támogatják az ágazatban működő szerveződéseket, a TÉSZ-eket. Az ágazati szereplők beruházásaikra az uniós és hazai forrásokat felhasználva akár 75 százalékos támogatást is kaphatnak- tette hozzá.

A költségvetési támogatás 50 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, azaz 1,4 milliárd az előző évi 900 millióhoz képest. Emellett az ágazat szereplőinek beruházásait is segítik. Mint hangsúlyozta: a napokban jelent meg a rendelet, amely szerint a nemzeti ágról a korábbi 5 százalékról 25 százalékra emelték meg a támogatás mértékét, amihez további 50 százalékos uniós finanszírozással bővíthető így összességében 75 százalékos beruházási támogatást vehetnek fel a szereplők.

Nagyon fontos szerinte, hogy az Agrármarketing Centrum tevékenysége is jelentősen erősödött, forrásai bővültek, így a napokban két berlini kiállításon is részt vettek a magyar kiállítók. `A minisztérium tehát, próbálja a munkaigényes ágazatokat erősíteni, mely egyben a vidéki foglalkoztatást, életszínvonalat javíthatja`- tette hozzá az államtitkár.

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. kertészeti igazgatója Zentai Ákos az MTI-nek elmondta: a cég 32 hektár üvegházban folytat zöldség termesztést, 7 ezer tonna hozammal éves szinten. Az új korszerű 2 hektáros üvegház 30 év után az első, ami épült, de hasonlóan a korábbiakhoz, termálvízfűtésű. A cégcsoportnak 20 termálkútja van. Jelenleg a víz visszasajtolás a legégetőbb kérdése a komplexumnak, ugyanis a környék homokköves talajába ez igen nehezen megoldható, és megháromszorozná a villamos-energia felhasználást – magyarázta a szakember.

A cég fő terméke a tölteni való fehér paprika, emellett jelenős mennyiségben termelnek még hegyes-, erős paprikát, és paradicsomot is. A jelenlegi beruházás is utóbbira épült, hisz a paradicsomnál lehet a leglátványosabb eredményt elérni, a hozam itt növelhető leginkább – mondta a kertészeti igazgató.

Az Árpád-Agrár Zrt. és a partnercége a Primőr-Profit Kft. árbevétele éves szinten mintegy 3 milliárd forint. A cég alapvetően belföldre értékesít, áruházláncokon keresztül. Emellett elsősorban Németországba van némi export is. Nyáron fehér paprikából, illetve tavasszal korai fejes káposztából és kínai kelből – tette hozzá.Forrás: MTI