A dokumentumban azt kérték, hogy a Közös Halászati Politika (KHP) reformja során a jövőben kapjon nagyobb szerepet és támogatást az édesvízi haltenyésztés. A magyar uniós elnökség egyik fontos prioritása a környezet megóvását célzó fenntartható halászat és az édesvízi haltenyésztés hangsúlyos képviselete mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hozzátéve, hogy a KHP átalakítása a tervek szerint még a magyar soros elnökség idején a tanács elé kerül.

Az édesvízi haltenyésztés fejlesztése és támogatása Magyarország és Európa számára a tengerek túlhalászottsága miatt és a harmadik országok termékeivel szembeni versenyképesség növelése érdekében is fontos.

Magyarországon mintegy 360 tógazdaság működik. A KHP reform átalakításában, tagállamként fontos törekvésünk, hogy támogatást kapjanak a halastavak nem termelő szolgáltatásai is. Egyik legfontosabb ilyen funkciójuk, hogy a halastavak, mint vizes élőhelyek területén fellelhető gazdag növény-, emlős-, hüllő-, kétéltű és madárfauna, valamint a vonuló madárfajok sokasága egyedülálló természeti értéket jelent hazánknak és Európának. A változatos élővilág fenntartása össztársadalmi érdek, ezért a társadalom nem várhatja el a haltenyésztőktől, hogy e feladat költségeit egyedül viseljék.

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség