Vörös Csaba, a szervező KépÉsSzöveg Fotográfiai Alapítvány kuratóriumi elnöke az MTI-nek elmondta: azt szerették volna, ha a fiatalok szemén keresztül figyelheti meg a generációk közti különbségekből adódó problémákat a közönség, ezért harminc év körüli alkotókat kerestek. Érdekesség, hogy az összes fotós a portré műfaját részesítette előnyben a téma feldolgozásakor tette hozzá a kuratóriumi elnök.
Magyarországról a Kádár Levente-Károlyi György szerzőpárost kérték fel. Az alkotók Phasebook.hu című projektjének fő célja, hogy a kortárs fotográfia eszközeivel évről évre szubjektív, mégis átfogó képet adjon a hazai fesztiválok résztvevőiről, a magyar fesztiválkultúráról. A két művész munkájának érdekessége, hogy a fotózás mozzanatait megosztva, csapatban végzik, így csak közös alkotásaik vannak.
Romániából Jan Eugen Vasile munkái érkeztek Szegedre. Az alkotó 1996-ban végzett a Bukaresti Művészeti Egyetem festő szakán. Munkái megtalálhatók romániai köz- és magángyűjteményekben, valamint láthatók voltak magyarországi, ausztriai, svájci vagy éppen iraki galériákban. Munkáiban az egyéni szabadság problematikáját boncolgatja. Szegeden négy nagyméretű képet láthat tőle a közönség.
A fiatal szerb fotósgenerációt Marko Risovic és Nemanja Delja képviseli. Marko Risovic szabadúszó fotográfus, a Status magazin fotószerkesztője, a 2009-es év szerb sajtófotó versenyének nyertese, jelenleg a World Press Photo Masterclass for Balkan Photograpers ösztöndíjasa. Tizenkét képet mutat be tablóján. Nemanja Delja 2007-ig volt az Újvidéki Művészeti Egyetem fotószakának hallgatója. Képeit a berlini Robert Bosch Alapítvány galériájában és az újvidéki Art Klinika galériában is kiállították. Fotóinstallációi láthatóak voltak a londoni New Cross Gate-ben, és a belgrádi Stari Gradban. A román alkotóhoz hasonlóan nagyméretű tablóképekkel mutatja be a generációs különbségeket.
A tárlat a Szegedi Összművészeti Regionális Központban március 18-ig lesz látható.
Vörös Csaba beszámolt arról is, hogy a KépÉsSzöveg Fotográfiai Alapítvány újabb téma feldolgozását is tervezi. Az Idol című pályázatra amelyet várhatóan hamarosan kiírnak a tervek szerint a nyár végéig várják majd elsősorban Ukrajnában és Szlovákiában élő fiatal fotóművészek munkáit.
Terveik között szerepel a Szegedi Tudományegyetem szociológia tanszékével közösen indítandó projekt is, melyben fiatal kutatók foglalkoznak majd azzal, mit jelentenek a generációs különbségek. A munkába fotográfiai szakírókat is szeretnének bekapcsolni tette hozzá Vörös Csaba.Forrás: MTI