Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a korábbi években egy gazdasági társasággal állt szerződéses kapcsolatban, amely akár 30 ezer forintot is jelentő díjazás ellenében vállalta a házasságkötések szervezését. A január elsején hatályba lépő törvénymódosítást követően azonban a város felbontotta szerződést, és a jövőben az anyakönyvvezető előtt akár hivatalban, akár hivatalon kívül, hétköznap vagy hétvégén kimondott házassági eskütételt, valamint az ehhez kapcsolódó szervezést ingyenesen biztosítja mindenkinek.

Hódmezővásárhely önkormányzata szerint a házasság olyan alapvető intézménye a társadalomnak és biztos köteléke az emberi kapcsolatoknak, amelynek fontosságát elismerni, létrejöttét támogatni és társadalmi szerepét erősíteni kell.

A házasságkötések száma az elmúlt években a hazánkban tapasztalható tendenciának megfelelően Hódmezővásárhelyen is csökkent: míg 1998 és 2008 között a házasságkötések száma minden évben meghaladta a kétszázat, addig 2009-ben 186, 2010-ben csupán 177 pár mondta ki a boldogító igent az alföldi városban. Az önkormányzat a díjmentes szervezéssel segíteni szeretné a párokat, akik a magyar államot képviselő anyakönyvvezető előtt tett fogadalmukkal szeretnék megerősíteni kapcsolatukat, összekötni életüket és megalapítani családjukat.Forrás: Hódmezővásárhely Önkormányzata