A fizikus, akadémikussal Gyulai József Széchenyi-díjas akadémikus beszélgetett. Az est során kiderült, hogy a hatgyerekes családba a legkisebb gyermekként született Szabó Gábor kezdetben inkább biológusnak vagy orvosnak készült, de az iskolában a fizikát könnyebben megértette, mint a többiek, ezért tanára külön feladatokkal kötötte le figyelmét. Egy csillebérci táborozás során Öveges professzor tartott nekik két foglalkozást, ami nagy hatással volt rá, illetve a fizika szertár felelőse, Horváth Zoli bácsi mellett töltött időszak végképp megpecsételte sorsát.
Vendég kutatóként illetve professzorként Göttingen, Houston, Osaka és Jéna rangos egyetemei meghatározók voltak pályafutása szempontjából. Az oktatás iránti elkötelezettségét jelzi, hogy helyettes államtitkárként sem hagyott fel a tanítással, és számos díja közül is az egyik legbecsesebbnek a hallgatóktól kapott Arany Kréta díjat tartja az egyik legbecsesebbnek.
Prof. dr. Szabó Gábor rektori kinevezése kapcsán a promenad.hu-nak kifejtette: Ekkora intézményt, mint a Szegedi Tudományegyetem nem lehet ráncigálni. Nem úgy van, hogy jön egy zseniális rektor, és a következő két hónapban átfogalmazza az egyetemet. Tisztelettel kell minden működő rendszerre nézni. Kísérleti fizikusként ezt tanította meg számomra az élet. Úgy gondolom, hogy lehet és kell is a hatékonyságot növelni, mivel nem a megyei bajnokságban `focizunk`, hanem nemzetközi mezőnyben.
Beszélt a leendő szegedi szuperlézer központról is, amely véleménye szerint egy egészen másfajta technikai kultúrát hoz majd, és nem csak a fizikára, a társtudományokra is kihat. A lézernek nagyon sokféle alkalmazása lehetséges, így a csillagászattól az orvostudományig számos területen hasznosíthatják majd a kutatási eredményeket, de a rektor arra is számít, hogy vállalkozások is nőnek ki a központ környékén. Az építkezésnek 2015-re kész kell lenni, és utána még legalább egy év kell a beüzemeléshez mondta a professzor.
Szabó Gábor elárulta, hogy nem nagyon van szabadideje, de néha sikerül időt szakítania az olvasásra. Egyébként a családja körében szokott feltöltődni, a tavalyi év legfontosabb eseményének első unokája születését tartja.
Kokovai Péter