A polgármester kiemelte: az önkormányzat azért is támogatta, hogy az orvos házaspárnak ily módon állítsanak emléket, mert Hódmezővásárhely egészségügyének megszervezésében, az egészségügyi ellátórendszer megszervezésében elévülhetetlen érdemeket szereztek. Dr. Ormos Pált, a város egyik legmeghatározóbb orvosalakját 1944-ben, az őt megelőző igazgató, dr. Genersich Antal tragikus halála után nevezték ki igazgatónak. Ekkor nem kisebb feladatot kellett elvégezni, mint a II. Világháború után újraszervezni az egészségügyi ellátást, és a kórházat. Az egészségügy középpontjába a gyermekek védelmét, illetve olyan szolgáltatásokat állítottak feleségével együtt, amely az egészség megőrzését, illetve a betegségek megelőzését helyzeték előtérbe. Nem csak emiatt, hanem közéleti szerepvállalásuk miatt is példaképként kell tekinteni a házaspárra.

Azt a kitartást, azt a sokoldalúságot, azt a következetességet, az állandó önképzést mindenképpen követendőnek tartom, amelyet Ormos Pál mutatott. Én mint a kórház jelenlegi igazgatója ezeknek az útmutatásoknak igyekszem kellő alázattal megfelelni nyilatkozta portálunknak dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház főigazgatója. Emellett mindenképpen ki kell emelni az a lokálpatriotizmust, amely áthatotta munkásságát, hiszen rengeteg felkérést kapott máshonnan is, más pozíciók betartására, de ő Vásárhelyen maradt, és ezt a város méltóképpen viszonozta is.

Prof. Dr. Ormos Jenő, a házaspár fia beszédében elmondta: nagyon örül annak, hogy egykori házuk falán emléktáblát avatnak, hiszen így a vásárhelyieknek mindig eszükbe fog jutni, hogy szülei minden nap innen indultak gyalog a munkába, és mindenki úgy látta, hogy ők beszélgettek. Soha nem fogyott el közöttük a téma, mindig tudtak valamiről beszélni. Ez azért is fontos, mert talán ezzel is azt mutatták ki édesapámék, hogy az időt nem szabad veszni hagyni. Ez jellemezte munkájukat és családunk életét is. Ez a legfontosabb, amit tőlük tanultam tette hozzá.

Az emléktáblát dr. Lázár János polgármester, prof. dr. Ormos Jenő, a házaspár fia, valamint unokáik dr. Ormos Magdolna és dr. Ormos Pál leplezték le. Ezt követően az emlékezés koszorúinak elhelyezése után a Liszt Ferenc Általános Iskola tanulóinak ének előadása zárta az ünnepséget.

Dr. Ormos Pál munkássága
Dr. Ormos Pál a hódmezővásárhelyi kórház és egészségügy kiemelkedő, a Genersich Antal utáni nemzedék legmarkánsabb orvosegyénisége volt. Születése, neveltetése és sok évtizedes munkássága egyaránt Hódmezővásárhelyhez kötötte. 1922-től a vásárhelyi kórházban dolgozott, ahol több fejlesztés az ő nevéhez fűződik.
1956-ban lemondott a kórház igazgatásáról és igazgató helyettesként (többnyire igazgató hiányában) dolgozott `68-as nyugdíjazásáig. 1970. június 8-án rövid betegség után hunyt el.
Kiemelkedő munkásságáért kitüntetésekben részesítették: Érdemes Orvos, Kiváló Orvos, a Munkaérdemrend Arany fokozata. 1994-ben a Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója és igazgatótanácsa díszoklevelet alapított. Ekkor, Vásárhely Egészségügyéért ezt elsőként posztumusz neki adományozták.

Fülöp Ilona munkássága:
Fülöp Ilona 1898. június 27.-én született Budapesten. Ormos Pállal 1922. márciusban kötött házasságot. 1923. januártól Vásárhelyen laktak. 1945-től kórházi alorvos, majd a Rendelő Intézet laborját vezette, nyugdíjba vonulásáig.1970-ben hunyt el.