A kutatás a hivatali ügyintézés, a közösségi közlekedés, az egészségügyi reformok, a nyugdíjrendszer, az oktatási rendszer, valamint a munkanélküli segélyek rendszerét érintette. Mind a hat vizsgált területen az idősebb korosztály tart leginkább a megújulástól. A Nézőpont Intézet ezer embert kérdezett meg február 7. és 10. között véletlenszerű kiválasztással, országos reprezentatív mintán.
A közösségi közlekedés reformjának egy megközelítésével kapcsolatban – amely szerint az állam egy útvonalon a busz- és a vonatközlekedés közül csupán az egyiket támogatná – a magyarok 58 százaléka elutasító. A megyei jogú városokban élők 62 százaléka nem támogatja a tömegközlekedés ilyen reformját, amivel kapcsolatban a budapestiek és a községben élők 58-58 százaléka is elutasító, az egyéb városokban élőknek pedig 55 százalékát érintené rosszul ez a megoldás.

A magyarok mobilitásának kettősségét jól jellemzi az is, hogy a gyors hivatali ügyintézés miatt nem, a minőségi betegellátásért viszont hajlandóak lennénk több időt is utazni.

Az összes megkérdezett 41 százaléka inkább elutasítja, 54 százaléka pedig inkább támogatja a kormányablakok irányába mutató átalakításokat, ugyanakkor a magyarok 72 százaléka hajlandó lenne a jobb betegellátásért több időt is utazni. Az új közigazgatási szervezés potenciális nyerteseinek tekinthető megyei jogú városban élők és fővárosiak nagy többsége támogatja az átalakítást (56-65 százalék), a községben és a városokban élőknek azonban csupán fele (50-52 százaléka).

Az egészségügy területén mindenki szerint szükség van reformokra, ugyanakkor a minőségi betegellátásért a hatvan éven felüliek mindössze 65 százaléka, de a legtámogatóbb 18 és 29 év közötti korosztálynak 81 százaléka lenne hajlandó több időt is utazni – publikálta a Nézőpont Intézet.

Az elmúlt hónapokban elkezdődött a nyugdíjrendszer átalakítása, amivel kapcsolatban továbbra is nagy a várakozás, a megkérdezettek 77 százaléka szerint szükség van átalakításra. A nyugdíjasok 70 százaléka, a munkanélküliek 78 százaléka, a munkahellyel rendelkezőknek pedig 83 százaléka érzi a nyugdíjreformok szükségét.

Az állami hivatali ügyintézés és az oktatási rendszer a megkérdezettek 70-73 százaléka szerint szorul átalakításra.

A munkanélküli segélyek rendszerében a magyarok 82 százaléka csalódott, a kiábrándultság pedig ugyanolyan mértékben jellemzi a munkahellyel rendelkezők és az állástalanok táborát (85-85 százalék).

Forrás: MTI