Azok, akik elégedetlenek az állami egészségügyi rendszerrel leginkább arra panaszkodnak, hogy túl hosszú a várakozás. Egy középkorú nőnek nagy fájdalmak mellett több hónapot kellett várnia, mire kiderült, gerincsérve van és műteni kell. `Elhatároztam, hogy elmegyek az orvoshoz. Másfél hónap múlva kaptam időpontot. Jött a következő várólista, miután két hónap múlva tudtam volna a CT-re időpontot kapni. Amikor elkészült a CT-nek az eredménye, ismét beálltam a sorba, ismét másfél hónap múlva kaptam időpontot az orvoshoz` sorolta a megpróbáltatásait.

A kutatásból kiderült, hogy míg 2006 és 2008 között a lakosságnak csak tíz százaléka fordult magánorvoshoz, az elmúlt két évben már 40 százaléka. Ez négyszeres növekedés mondta Lantos Zoltán, a GFK ügyfélkapcsolati igazgatója, egészséggazdasági szakértő. A legtöbben fogorvoshoz és nőgyógyászhoz fordulnak, de a szemészet, bőrgyógyászat, pszichiátria, belgyógyászat területén is egyre többen fordulnak magánorvoshoz. Magánkórházba nem feküdtek be sokkal többen, a drasztikus növekedés a járóbeteg ellátás területén tapasztalható tette hozzá Lantos Zoltán. Egyébként a kutatásban résztvevők azt mondták: nemcsak gyorsabban kerültek sorra a magánorvosnál, hanem jobb szolgáltatást is kaptak, és nagyobb biztonságban is érezték magukat.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint a fordulópont 2007-ben volt, amikor bevezették az azóta már eltörölt vizitdíjat, illetve úgynevezett teljesítményvolumen-korlátot léptettek életbe, amely miatt nőtt a várakozási idő. A betegek úgy érzik, hogy magukra hagyták őket az ellátórendszerben. Egyik szakrendelőből mennek a másik szakrendelőbe, nincs aki fogja a kezüket magyarázza Sinkó Eszter. A szakember szerint az emberek inkább a gyógyszerüket nem váltják ki, de a szükséges, egyszerűbb, nem túl drága, vizsgálatot elvégeztetik. Ha úgy gyorsabb, akkor magáncégnél.Forrás: MR1