A rendezvényt Kovácsné Rostás Erzsébet, a kulturális és civil ügyek tanácsnoka nyitotta meg, melyet egy rövid néma megemlékezés követett Gregus Máté tiszteletére. Ezt követően elkezdődött a múlt felidézése. Szenti Tibor elsőként annak a kornak a sajátosságairól beszélt, melyben Gregus Máté élt, majd a családjáról és az életpályájáról. A néprajzkutató elmondta, Gregus Máté születésének évfordulója lehetőséget ad arra, hogy végre sikerüljön újra feleleveníteni a személyét, életét. Gregus Máté a semmiből teremtett a vásárhelyi puszta közepén egy olyan birtokot, mely példaértékű. Ugyanis amit örökölt az olyan sívó homok volt, hogy ott csak a pipacs és a szarkaláb termett, később ebből hozott létre virágzó gazdaságot. A település alapítója folyamatosan haladt a kor gazdasági követelményeivel, így a legelőöntözéses gazdálkodással is. Gregus Máté kutat fúratott, azután a meglévő kút csurgalékvizét átvezette a saját birtokára, ahol a legelőket elkezdte öntözni, így amikor kiégett a határ, nála akkor is zöldellő mezőt találtak.

Szenti Tibor elárulta, a II. világháború után ő volt az első, aki tollat fogott a kezébe, és megírta Gregus Máté életét. Nagyon sokat járt a pusztán és a családnál is, ahol olyan empirikus tapasztalatokat is gyűjtött, amelyek alapvetően fontosak voltak a szemlélet kialakításában.

A beszélgetést követően az érdeklődők szemelvényeket láthattak a község alapítójának életéről. Baté Szilveszter már több éve foglalkozik Székkutas múltjával, az első filmje a Gregus családról szól. Elmondta, a rendezvényre egy negyedórás összeállítással készült, a régi filmekből 1 személy és az újabb filmből 2 személy szerepel a dokumentumban, így Molnár Imre, Biláné Esztike néni és Gregus Mariska néni, Gregus Máté unokája, aki részt is vett az eseményen.

A Gregus Máté-emlékév első rendezvénye után szinte egész évben, késő őszig több alkalommal is, nem csak falusi, hanem városi jellegű híre lesz annak, hogy mi történt Székkutason emberöltővel ezelőtt.Olasz Mónika