Rendes testületi ülését tartotta meg kedden a maroslelei grémium. A napirendi pontok között a legfontosabb a költségvetés elfogadása volt tájékoztatta portálunkat dr. Martonosi György, aki elmondta, hogy a település költségvetése 361 millió forint. Ebből az összegből a működési közel 300 millió, míg a többi a beruházási költség.

A hiány jelenleg 33 millió forint, amely abból is adódik, hogy az állami támogatásból 16 millióval kevesebbet kapnak. Az elmúlt évben 159 milliót kaptak, míg az idei évre 143 milliót várnak.
A település intézményei a mindennapos működéshez szükségesen működnek, vagyis semmilyen pluszt nem tudnak nyújtani. A bevételek is alatta maradnak a tavalyinak, ugyanis csökkent az iparűzési adó, valamint nem várható ipartelepítés ez évben.

A hiányt a társulási normatívákból próbálják majd pótolni és intézményfenntartó társulást hoznak létre más településekkel. Ez ügyben már az elmúlt évben felvették a kapcsolatot Földeákkal és Óföldeákkal, de nem léptek tovább, hiszen nem tartották szükségesnek. A jelenlegi helyzetben aktuálissá vált, de ahogy azt a polgármester is elmondta nem csak Maroslelén vannak gondok, hanem más településeken is, mivel már több önkormányzat megkereste őket, akik közül a legkomolyabb Apátfalva érdeklődése volt. Ha erre az útra lépünk, akkor az óvodás gyermekek után 122 ezer forintot kapunk normatívaként, míg az iskolásokért 32 ezer forintot. Így összesen 13 millió forinttal kapnánk többet, amivel már letudjuk fedni a hiány egy részét tájékoztatott a polgármester, aki hozzátette: mindezek mellett megvizsgáljuk, hogy spórolás céljából mikor tudjuk `szabadságoltatni` néhány napig az intézményeket, valamint ha szükség lesz rá, akkor az egyes ellátásokat is szüneteltetjük.

A testület miután elfogadta a költségvetést, döntött az iskolába és az óvodába történő beiratkozásokról is. Mindkét intézménybe április 18, 19 és 20-án lehet beíratni a fiatalokat. Továbbá ebben az évben is lesz beruházás a településen, ugyanis egy vállalkozó benzinkutat építene az újonnan épülő autópálya mellé, melynek kérelmét elfogadta a testület.