A polgármester kiemelte, hogy a 3,6 milliárd forintos fő összeg 46,8 százaléka köszönhetően a pályázatoknak fejlesztési beruházások költsége. Ez nagyon jó arány, mivel a települések többsége átlagosan 10-20 százalékot tud ilyen célra fordítani magyarázta a szerda délutáni ülésen.

A 2011-es költségvetés további részleteit Horváth János, a gazdasági és pénzügyi bizottság elnöke ismertette a Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében. Hangsúlyozta, hogy bár szívügye az oktatás, de szomorú, hogy egyre többet, idén 215 millió forintot kell hozzátenni az oktatás finanszírozásához.

A megszorításokat sorolva elmondta, hogy a közalkalmazotti béren kívüli juttatások 50 százalékát megvonják és 17 millióról 13 millió forintra csökken a civil szervezetek támogatására adandó támogatás.

Ehhez kapcsolódóan a polgármester megkérte az intézmények vezetőit, vizsgálják felül az intézményi kiadások öt százalékos csökkentésének lehetőségét.

Csányi József, a Kisteleki Általános Iskola tagintézmény-vezetője felszólalásában kifejtette, hogy a költségek kétharmada bér és járulék, az egyharmada közüzemi és beszerzési tételek. Mint mondta, 200 millió forint egyharmadából 5,6 milliót megspórolni nehéz lenne, ezen a ponton már azt is felül kell vizsgálni, hogy milyen nem kötelező feladatellátást szűkítsenek, mint az emelt szintű oktatás egyes szakokon, a napközi, vagy a választható sportok.

Faragó Klára, a Térségi Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény igazgatója elmondta, hogy megértőek a béren kívüli juttatások csökkentésének terén, de a költségek további lefaragása valóban minőségbeli romlással járhat. Ettől függetlenül minden tagintézmény vezetőjétől megkéri, hogy külön-külön vizsgálják meg a költségcsökkentések lehetőségét.

Nagy Sándor polgármester kihangsúlyozta, hogy semmiképpen nem szeretné, hogy a minőség rovására váljon a spórolás, éppen ebbéli törekvés miatt áll az a szándék is, hogy megtartsák a gimnáziumot, mert kevésbé biztos a megmaradása, ha átadnák megyei fenntartásba.