A Szkeptikus Társaság elérkezettnek látta az időt, hogy lerántsa a leplet a homeopátiáról, és látványos előadással kísérletet tett arra, hogy tudatosítsa az emberekben: a homeopátiás szerek teljes mértékben hatástalanok. Ha van is pozitív hatásuk, az nem több, mint placebo.

`Egy homeopátiás készítményben nincs semmi` foglalja össze a lényeget Vágó István, aki maga is részt vett a közelmúltban a nagy `homeopátiás túladagolásban`. Szó sincs arról, hogy bármifajta, a természetben előforduló hatóanyag lenne ezekben a szerekben. A legfontosabb jellemzőjük, hogy egy vagy még annál is kevesebb hatóanyag-molekula van bennük tette hozzá Vágó István.

Ezt az állítást egyébként maguk a homeopaták sem vitatják. Ők azt mondják: a homeopatás szerekben információ van. A terápia népszerűsége viszont minden logikának ellentmond.

Dr. Mátrai Árpád, a Magyar Állatorvosi Kamara Alternatív Állatgyógyászati Tagozatának az elnöke azt mondta: természetes, hogy a túladagolási kísérlet résztvevői semmit sem éreztek magukon. `Fogalmuk sincs arról, hogy mit jelent a homeopátia és a homeopátiás túladagolás. Ha megállok mellettük egy doboz C vitaminnal, és magamba borítom, ugyanúgy nem történik semmi. De mondhatom-e azt, hogy a C vitamin nem hatásos a skorbutra?` tette fel a kérdést a szkeptikusoknak.

A homeopátiás szerekhez általában akkor fordulnak a betegek, amikor a hagyományos orvoslás eredménytelennek bizonyul. Dr. Tóth Mariann házi gyerekorvos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a homeopátiás szereket kiegészítő terápiaként alkalmazzák, ha nagy a baj, akkor természetesen erős gyógyszert, antibiotikumot kell adni. Ő azért fordult az alternatív gyógyászathoz, mert orvosként úgy gondolta, hogy a gyógyításban további lehetőségek is vannak.

A szkeptikus pacienseket általában az győzi meg, hogy adott esetben a homeopata szerektől rendbe jönnek. A szkeptikus szakemberek viszont azt mondják: ez nem más, mint placebo hatás, a gyógyszer a nagyarányú hígítás miatt sokszor nem is tartalmaz hatóanyagot. Az alternatív gyógyászat és a homeopátia egyik legelszántabb bírálója, Simon Singh fizikus, több tudományos könyv szerzője. Ő arra figyelmeztet, hogy a homeopátiás szerek veszélyesek is lehetnek, mindenekelőtt azért, mert a betegek így nem részesülnek valódi gyógyításban.

Dr. Mátrai Árpád azt hangsúlyozta, hogy az alternatív módszer sem csodaszer, de a hozzáértő szakember kiszélesítheti a terápiás sávját.

Ez a kiszélesítés Dr. Molnár Mariann homeopata orvos szerint mindenekelőtt azt jelenti, hogy a beteg tüneteiben az `egyedi, különleges dolgokat` keresik, és ezek alapján választják ki a homeopátiás terápiát. Dr. Vásárhelyi Barna, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika tudományos főmunkatársa viszont azt mondta: az orvostudomány ott kezdődik, ahol az orvos felismeri azt a pontot, amikor gyógyszerre van szükség. A homeopátiás magyarázatok viszont nem illenek bele a természettudományos világnézetbe. `Ez már a hit, a filozófia és a varázslás területe` mondta Dr. Vásárhelyi Barna.Forrás: MR