A fiatal internetezők hatvan százaléka nem valós korát adja meg az interneten zajló ismerkedéskor, és 43 százaléknak vannak olyan online barátai, akikkel még soha nem találkozott derült ki egy brit felmérésből, amelyet a biztonságosabb internetet szorgalmazó nemzetközi akciónap kapcsán ismertettek.

A fiatalok még mindig lebecsülik azokat a veszélyeket, amelyektől a szülők óvják őket, és kockázatoknak teszik ki magukat a világhálón állítja a Kidscape felmérése. A gyermekvédő szervezet több mint 2300 fiatal 11 és 18 év közötti brit internethasználót kérdezett internetes szokásairól. A felmérés szerint a netezők java része hazudik koráról a világhálón, a legtöbbet azok, akik idegenekkel erednek beszélgetésbe. Közülük 60 százalék a koráról nem állít igazat, 40 százalék a személyes kapcsolatairól fogalmaz meg valótlanságokat.

Egy másik, a Kaspersky Labs internetbiztonsági cég által végzett felmérés arra világított rá, hogy a felhasználók 43 százalékának van olyan online barátja, akivel még soha nem találkozott. A 18 és 24 év közöttiek körében 54 százalék ez az arány. Szakemberek szerint az adatok azt sugallják, hogy a fiataloknak több személyisége is megmutatkozhat a világhálón. És bár az iskolák és a szervezetek nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságos internethasználat oktatására, a fiatalok mégsem tekintik magukra érvényesnek az esetleges kockázatokat.

A Kidscape által megkérdezett fiatalok 45 százaléka állította, hogy néha boldogabb a világhálón, mint a való életben, 74 százalék mondta azt, hogy másként viselkedik az interneten.

(MTI)