A parlamenti pártok készítik saját alkotmánykoncepciójukat, amelyek mindegyikében fontos és értékes elemek vannak – mondta a Pál köztársasági elnök pénteken az MTI-nek azt követően, hogy a frakciók képviselővel tárgyalt a Parlamentben. Közölte: azért hívta magához a parlamenti frakciók képviselőit, hogy tájékozódjon a pártok elképzeléseiről és az alkotmányozás folyamatáról.

Mint mondta, a parlamenti pártok tervezetei véglegesítés alatt vannak; a már elkészült javaslatokat megkapta és tanulmányozta, azokban – fogalmazott – fontos és értékes elemek vannak. Schmitt Pál hangsúlyozta: mindegyik parlamenti pártot arra biztatta, hogy vegyen részt az alkotmányozás folyamatában, így a parlamenti vitában is.

Mint elmondta, Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője mondott határozott nemet a részvételre.

A köztársasági elnök hozzátette: azt a véleményét hangsúlyozta a megbeszéléseken, hogy a parlamenti képviselőknek az alkotmányozás folyamatából nem szabad kimaradni.

Tájékoztatása szerint a Jobbik képviselője, Balczó Zoltán azt mondta, hogy pártja mindenképpen részt kíván venni a teljes alkotmányozási folyamatban, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője pedig jelezte, a hétvégén döntenek arról, hogy milyen módon vesznek részt az alkotmányozásban, és hogyan kívánják a saját elképzeléseiket hasznosítani.

Schmitt Pál megjegyezte: az alkotmánynak emberöltők számára kell jogbiztonságot nyújtania, ezért megkülönböztetett figyelemmel kíséri az alkotmányozási folyamatot.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a siófoki frakcióülés miatt nem tudott részt venni a pénteki egyeztetésen, őt hétfőn várja az államfő. Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság munkájáról Gulyás Gergely, a bizottság fideszes alelnöke tájékoztatta a köztársasági elnököt.

Schmitt Pál köztársasági elnök legutóbb november végén fogadta a parlamenti pártok képviselőit, akkor azért, hogy a legfőbb ügyész személyéről egyeztessen velük.forrás: MTI