A dohányzásról való leszoktatás azért is különösen fontos, mert a városban 2008-ban végzett felmérés szerint igen magas, az országos előfordulást is meghaladó mértékű volt a lakosságra vetített dohányosok száma. A tiltás mellett fontos a segítségnyújtás is, ezért már korábban is hirdettek akciót. Akkor az önkormányzati dolgozókat vonták be a programba, 81 főből 67 dolgozó sikeresen letette a cigarettát.

Ezt az eredményt figyelembe véve tavaly év végén egy újabb fázisába lépett a program, melyben az öngondoskodás is szerepet kapott. Az első havi gyógyszert melyet vényre írnak fel és közel 23 ezer forintba kerül kell mindenkinek megvásárolnia. Ezzel már elhatározzák magukat arra, hogy komoly szándékkal fognak bele a programba. Ezt követően a második és a harmadik havi gyógyszeradagot már térítésmentesen kapják az önkormányzattól és a gyártótól. Dr. Kallai Árpádtól, az Erzsébet kórház főigazgatójától megtudtuk, eddig 22 vásárhelyi jelentkezett a programba.

A főigazgató hozzátette: a karácsony előtti időszak nem volt túl szerencsés, hiszen a készülődés határozta meg a lakosok kiadásait. Ezért határoztak úgy, hogy szélesebb körben szólítják meg az érintetteket. A munkáltatókat is bevonnák a programba, a vállalkozások, cégek segítségét kérték. A kezdeményezés sikeres, hiszen többen jelezték együttműködési szándékukat. Ennek a technikai kivitelezése zajlik. Dr. Kallai Árpád hozzátette: a kommunikáció erősítése érdekében a következő hetekben kifejezetten erre a célra plakátokat fognak kihelyezni. Mint mondta, az eddigi tapasztalatok pozitívak a tartós leszokás tekintetében.

Megosztom!
|