A drága gáz miatt tanítási szünetet tartanak a jövő héten a hédervári általános iskolában, valamint annak lipóti és mecséri tagintézményeiben. A település polgármester elmondta: a százezer forintos megtakarítás mellett az is céljuk, hogy fölhívják a figyelmet, hathatós kormányzati támogatás nélkül az önkormányzatok nem tudnak átállni alternatív energiaforrásokra. A hédervári iskola márciusban pályázik majd arra, hogy gáz helyett alternatív energiával fűthessen. A polgármester ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány támogatása nélkül a helyhatóságok nehezen tudnának váltani, pedig próbálkoznak.

A Békés megyei Kaszaper és a hajdú-bihari Magyarhomorog általános iskolájában több éve már alternatív energiával, gáz helyett szalmával fűtenek, a költségek pedig jóval kisebbek: napi harminc bála szalma felhasználásával 23 fok van a tantermekben, de a korábbi, évi 3,5 milliós gázszámla helyett energiára már 80 százalékkal kevesebbet költenek.

A Borsod megyei Vilmány iskolájában a tartozások miatt még tavaly kikötötték a gázt, ezért októberben rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el. Most egy adományból kapott, vegyes tüzelésű kazánnal fűtenek. Sztankai Szabolcs János iskolaigazgató azonban azt mondja, ők is a szalmafűtésre térnek át a jövőben. A teljes épület fűtéséhez újabb kazánt is kell venni, és átépítések is szükségesek, az önkormányzatnak azonban nincs pénze – mondja a települése független polgármestere. Meleg Károly hozzáteszi: ezért az Új Széchényi Terv energiahatékonysági pályázatán szeretnének támogatást kapni.

A polgármester az önerőhöz adományokat remél az őket eddig is támogató vállalkozóktól, és abban bízik, hogy március-áprilisban már be tudják a pályázatukat adni. Az Új Széchenyi Terv pályázatait egyébként januárban írták ki, és van olyan, amelyre már március elsejétől lehet pályázni. Energiakorszerűsítésre több címen is lehet például támogatást kérni: van külön energetikai fejlesztési program, és megújuló energia program is.Forrás: MR