Szakértők szerint az újbúza és kukorica aratása előtt akár ellátási zavarok is keletkezhetnek. A szaktárca forgóeszközhitellel segítene a gazdákon, és óv a pániktól, mert az további piaci zavarokat generálhat.

Egy szentesi kacsatelep tulajdonosa szerint nem volt alaptalan a gazda félelme, mert a kacsanevelésben nincs már tartalék. Gál László azt mondja, úgy próbálnak életben maradni, hogy nem integrálnak, saját telepükön nevelnek, költségeiket a minimálisra szorítják, de a takarmányárak 30-40 százalékos drágulását és az egyéb költségek (munkabér, energiahordozók, fűtés, gyógyszerköltség) emelkedését már nem tudják lenyelni. Ennek ellenére vállalják a kacsanevelést, mert ha leállna a szárnyastelep üzemeltetése, később, ha javulnak a feltételek, sokkal többe kerülne az újraindítás, most legalább veszteségük nincs rajta.

Magyar József, a Hungerit vezérigazgatója a drága takarmányban látja a probléma gyökerét, a drasztikus áremelkedés mögött pedig nagykereskedői spekulációt sejt. A búzát például háromezer forintért szerződték le a termelőktől és most a csodával határos módon hétezerért akarják adni – mondja. A megoldás szerinte csak a határozott kormányzati föllépés lehet, amely megakadályozza a magyar gabona exportját. Ha ez nem történik meg, takarmányhiány lesz, és Magyarország tartósan baromfiimportra szorulhat teszi hozzá.

Bár a Gabonaszövetség hivatalos állásfoglalása szerint elég gabona áll rendelkezésre a malmok és az állattenyésztők részére, egyes szakértők úgy vélik, az újbúza és kukorica aratása előtt akár ellátási zavarok is keletkezhetnek. Midlo Gábor azt mondja, a statisztikák alapján az országban termett több mint 3,5 millió tonna búzából legalább két millió tonna már exportra ment, és ma ott tartunk, mintha nem lenne búza az országban. Hogy ez a valóságban is így van-e, senki nem tudja, hiszen a raktárakba nem látni be, a kereskedő mindenesetre nem tud vásárolni.

Azt, hogy mennyi volt a tényleges export a harmadik országokba, a kiszállítók kötelesek jelenteni, de nem biztos, hogy mindenki jelenti az unión belüli exportforgalmát is, és eljöhet az a pont, amikor az importárak miatt már megéri a valakinél most letárolt magyarországi készleteket piacra dobni mondja Midlo Gábor. Úgy látja: egyelőre nincs olyan helyzet Magyarországon, hogy importálni kellene, de megtörténhet, hogy egyes malmok nem fogják tudni a szezont őrléssel végig teljesíteni, és a búzánál május-júniusban, a kukoricánál pedig július, augusztus, szeptemberi környékén ellátási problémák lesznek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondja, a takarmányárak az egész világon emelkednek, és ennek csak részben oka a 2010-es év szélsőséges időjárása. Czerván György is osztja azt a véleményt, hogy a drasztikus drágulás mögött pénzpiaci manipulációk is állnak, az áringadozás azonban szerinte csak rövid távon okozhat gondot, mivel az unióban és Magyarországon is megvan a takarmányszükséglet kielégítéséhez elegendő gabonakészlet. A szaktárca most legfeljebb abban tud segíteni, hogy ezt az állattenyésztők a magasabb áron is megvehessék, ugyanis az unió által szabott keretek nagyon kevés lehetőséget adnak a piaci beavatkozásra.

Az intervenciós készletek nagyon kicsik, az exportot pedig nem lehet leállítani, mert ilyen korlátozó eszköz nem áll rendelkezésre az unióban. Közvetlen támogatást sem tudnak adni a termelőknek a takarmány vásárlásához, mert ezt is tiltja az uniós szabályrendszer, az egyetlen eszköz így a forgóeszköz-finanszírozás megkönnyítése lehet, az, hogy az állattartók, a felhasználók olcsó, kedvező kamatozású hitelhez jussanak és ezen a piaci áron tudjanak takarmányt vásárolni. Czerván György hozzátette: ez a forgóeszközhitel már pár héten belül hozzáférhető lesz.

Az államtitkár egyébként mindenkit óv a pániktól, mert az csak további piaci zavarokat generálhat. A mostani árrobbanás káros hatása legfeljebb a tavasz végi, nyár eleji termésbecslésekig hathat, és bár nem biztos, hogy a kenyérgabonapiac kérdései akkora megoldódnak, a takarmánykészletekben és az árakban nagyon gyorsan beállhat a most megbomlott egyensúly.

forrás: mr1.hu