A megmérettetésen Hódmezővásárhelyről és a kistérségből az 5-6. osztályos kategóriában 19-en, a 7-8. osztályos kategóriában 15-en indultak. A gyerekeknek egy szabadon választott esszé jellegű szöveggel kellett készülniük, és emellett egy ismeretlen szöveget is fel kellett olvasniuk 10 perc tanulmányozás után.
Az 5-6. osztályosok zsűrijét Szuromi Pálné elnök, Túriné Gál Anikó és Búza Imréné, a 7-8. osztályosok zsűrijét pedig Fábiánné dr. Szenczi Ibolya elnök, Rákosné Horváth Erzsébet és Kovács Lászlóné alkották. Fábiánné dr. Szenczi Ibolya, az Anyanyelvápolók Szövetségének országos elnökségi tagja és megyei tagozatának elnöke a promenád.hu-nak elmondta, hogy a versenyzőknél a mondat- és szövegfonetikai eszközök használatát kísérik figyelemmel. Mivel a zsűri összetétele évek óta állandó, a követelmények sem változtak.
Az 5. osztályos Kovács Blanka a Mártélyi Általános Iskolából érkezett, és egy baglyokról szóló ismeretterjesztő szöveggel készült. Mint elárulta, a választás oka, hogy szereti a madarakat. Lőkös Leila a hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola 7. osztályos tanulója Müller Péter Szeretetkönyv című művéből választott egy részletet. Leila, aki nem először vett részt a versenyen, hangos olvasással tréningezett. Szintén a Varga Tamás Általános Iskolából érkezett a 8. osztályos Zsoldos Nelli, aki egy Krúdy szöveget olvasott fel. Nelli kérdésünkre elmondta, hogy a szemelvényt tanárnője, Vicsainé Kabók Ibolya választotta. Hozzátette, a szöveg nem okozott nehézséget neki, mivel sok régies nyelvezetű könyvet olvas.
A verseny megnyitóján a Németh László Gimnázium és Általános Iskola tanulói A három selyp című népmesét, valamint egy Varró Dániel verset adtak elő.

Kokovai Péter