A rendeletalkotás még folyamatban van, a módosításról a hatályba lépés előtt az Európai Uniót is értesítenie kell Magyarországnak közölte a Belügyminisztérium.

A Prímagáz január végén az autógázzal működő autók parkolóházakba való behajtását tiltó hazai rendelet megváltoztatását kezdeményezte. A cég álláspontja szerint a szabályozás elavult, a gázüzemű autók kisebb robbanásveszélyt jelentenek a benzinhajtásúaknál, a tiltás pedig útjában áll a gázüzemű autók szélesebb körű elterjedésének.

A Prímagáznál úgy vélik, a gázos autók rendszere jobban túlbiztosított, mint a szintén robbanásveszélyes benzineseké. Emellett az autógázzal hajtott autók messze túlteljesítik a legszigorúbb környezetvédelmi besorolásokat is. Az LPG-vel (autógázzal) kombinált hajtású autók szén-dioxid-kibocsátása 20, szén-monoxid-kibocsátása 50, szénhidrogén-kibocsátása 40-60 százalékkal alacsonyabb a csak benzinüzemű járművekéhez képest, míg a szilárdrészecske-kibocsátás teljesen megszűnik.

A Belügyminisztérium szerdán közleményében azt írta: az országos tűzvédelmi szabályzatot, a tisztán gázüzemű, a vegyes üzemű és a kettős üzemű járművek meghatározott terekben történő elhelyezésének szabályozását a tárca felülvizsgálta, és oly módon kívánja módosítani, hogy a tilalom ne vonatkozzon az adott műszaki előírásnak ez esetben EU-irányelvnek megfelelő biztonsági szeleppel felszerelt járművekre.

A tárca közlése szerint a szabályozás pontos részleteiről még nem született döntés, de felhívták a figyelmet arra, hogy a módosítás hatályba lépése előtt a tervezetet mint műszaki tartalmú szabályozást notifikációra kell küldeni Brüsszelbe, ami azt jelenti, hogy az a legkorábban az év második felében léphet hatályba.

Forrás: MTI