A megbeszélésen a szerbiai Tisza Menti Információs Központ igazgatója, Fejstamer Robert, a Kistelek Környéki Települések Többcélú Társulása részéről Nagy Sándor elnök, valamint szakmai részről Dr. Kozák Péter, az ATIKÖVIZIG igazgatója tanácskoztak kollégáikkal.

Nagy Sándor a 844868 eurós, 85%-os EU támogatottságú projektről elmondta: további 10%-os a nemzeti támogatottsága, így a partnereknek csak a fennmaradó 5%-ot kell finanszírozni. Az előfinanszírozás nehezíti egy kicsit a programot, hiszen a beszerzéseket valamiből meg kell előlegezni, majd azt követően hívható le a támogatás, ezzel együtt egy éven belül kell lebonyolítani. Ehhez minden bizonnyal banki előfinanszírozásra lesz szükség fűzte hozzá.

Heteken belül elindul mindkét részről a közbeszerzési eljárás, ami magyar oldalon 60, szerb részről 90 napos a jogszabályok alapján, így a jelenlegi belvízproblémákra nem jelent segítséget, de a jövőben hosszú távon összehangolt védekezési munkát tesz lehetővé.

A projekt egyrészt információs oldalról erősíti a határ menti együttműködést, ennek jelentőségéről már a szerbiai Tisza Menti Információs Központ igazgatója, Fejstamer Robert beszélt. Mint mondta, nincs olyan szinten a szerbiai ár- és belvízvédelmi szervezettség, mint Magyarországon, ahol vízügyi igazgatóságok vannak, de ha egyrészt Magyar területen megfelelően kezelik, úgymond megfogják a nagy vizeket, az a legnagyobb segítség, de az előrejelzéssel, az információ gyorsabb átadásával jobban fel tudnak készülni egy-egy hullám kezelésére.

Jelentős eszközbeszerzéssel is segíti a program az esetleges bel- és árvízvédelmi beavatkozások hatékonyságát. Dr. Kozák Péter, az ATIKÖVIZIG igazgatója elmondta: sok szivattyú, gép az igazgatóság területén fog működni, megkönnyítve és hatékonyabbá téve a területi védekezést. Hozzátette: az ő partnerségük a projekt kezdetétől fogva szakmai, ők látták el adatokkal és iránymutatással a pályázat kidolgozóit.

Nagy Sándor megköszönve ezt, reményét fejezte ki, hogy a jövőben is együttműködhetnek nem csak ebben a projektben, hanem mindenféle védekezési munkában.