A fiatal férfi mivel alig emlékezett már a történtekre a bíróságtól a nyomozati vallomásának felolvasását kérte. A rendőrségen tett vallomása szerint ő éppen a Patrióta lokál előtt az utcán levegőzött, amikor kivágódott az ajtó, és a kézilabdázó Marian Cozma futott ki rajta, utána pedig még néhány sporttársa. Őket `cigány férfiak követték egyiküknek véres volt a feje , s Cozma az utcára kiérkező cigányokkal elkezdett kiabálni`. A tanú szerint Cozmát a sporttársai próbálták visszatartani, de `ő megindult a cigányok felé, és elkezdődött a verekedés`.

Emlékezete szerint hallotta azt a kiáltást, hogy `vedd elő a pisztolyt`. A tanú csak azt látta, hogy Marian Cozma összecsuklik, s a támadói `varázsütésre` eltűntek a helyszínről. A fiatalember a rendőrségi szembesítéskor Németh Győző másodrendű vádlottban ismerte fel a Marian Cozma előtt bokszolóállásba helyezkedő férfit. Egy tanú nem tudott megjelenni a tárgyaláson, a bíró ismertette a nyomozati vallomását. A nő szintén az utcán levegőzött, amikor azt látta, hogy `Marian Cozma megindult az utcára kiérkező cigányok felé, ők pedig Cozma irányába léptek, és összecsaptak`. A tanú Cozma támadói közül felismerte Raffael Sándort és Németh Győzőt, de Sztojka Ivánt nem látta a verekedésnél.

A hétfőn meghallgatott tanúk közül egy fiatal nő csak a lokálbeli verekedésről tudott beszámolni, s szerinte `egyértelműen a cigány férfiak támadtak rá a békésen táncoló Marian Cozmára`. Egy másik tanú, egy nő is csak a lokálbeli verekedést látta, s vallomása szerint `röpködtek` a poharak és a székek. Emlékezete szerint a diszkóbeli verekedésnek azzal lett vége, hogy Marian Cozma kiszaladt a helyiségből. A tanú elmondta azt is, hogy `a Cozmát először megtámadó cigány férfi dühödt volt`, míg szerinte a sportoló arcán inkább értetlenség, csodálkozás látszott.

Egy másik fiatal nő arról számolt be, hogy Cozma véletlenül leöntötte itallal, mert meglökték, s a sportoló `nem győzött tőle elnézést kérni`, tehát szerinte egyáltalán nem viselkedett agresszíven a diszkóban. A tárgyalás kedden újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zsarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

(MTI)