Az amerikai tanulmány szerint éppen ezért még idős korban sem késő elkezdeni a sportolást, ellenkezőleg: a korral járó feledékenység feltartóztatható a megfelelő edzéssel. Az időseknél zsugorodik a hippokampusz – az előagy egyik része -, amely felelős az emlékezés folyamatáért. A zsugorodás mértéke még egészséges embereknél is évente 1-2 százalék – mutattak rá a kutatók.
A hippokampusz méretének csökkenése a gondolkodási képesség romlásával, valamint a demencia kialakulásának fokozott veszélyével jár. Azt, hogy ez a folyamat elkerülhető, a Pittsburghi Egyetem szakemberei 120 idősödő és idős korú – 55 és 80 év közötti – ember segítségével támasztották alá.

A vizsgálatban részt vevőket két csoportra osztották, az elsőhöz tartozók heti háromszori alkalommal vettek részt aerobikedzésen, a másik tagjai rendszeresen nyújtógyakorlatokat végeztek.

Egy év elteltével az aerobikozó csoport tagjainál két százalékkal nőtt a hippokampusz mérete, a nyújtást végzőké pedig 1,4 százalékkal növekedett. A tudósok igazoltnak tartják, hogy 12 hónapi mozgással a résztvevők egy-két évet nyertek a hippokampusznak.

Forrás: MTI