A polgármester tájékoztatta az államtitkárt a település belvízhelyzetéről. December 2-án rendelték el a II. fokú készültséget. Különösen nehéz a helyzet Ómezőhegyesen, a 28-as majorban, a kendergyári területen és a Csokonai utcában. Több helyütt veszélybe kerültek az Európában páratlan agrártörténeti emlékként számon tartott műemlékek is.

Ángyán József államtitkár személyesen is meggyőződött a mezőhegyesiek problémájáról, több majort is végiglátogatott.
— A szivattyúzás nem jelent igazi megoldást, csak orvoslása a bajoknak — szögezte le elöljáróban az államtitkár. Ángyán József általánosságban utalt rá, a csatornák állami kézbe kerülése is sokat javíthat a belvizes területek helyzetén. Jelenleg ugyanis több területen eltömődött, gazzal benőtt csatornáknak kellene elvezetnie a vizet.

A mezőhegyesiek részéről felmerült, a ma is páratlan agrár-ipartörténeti központok köré épült majori telepek mára a város fejlődésének gátjaivá, a nyomor konzerválójává válták.

Ezzel kapcsolatban Ángyán József hangsúlyozta, a majorok helyzetét a különböző pályázatok révén pozitív irányba fordíthatja a város.
— Napjainkban nemhogy a városokban, de a falvak belterületein sem kívánatos jelenség az állattartás. A majorok kiválóan alkalmasak lennének a vidékfejlesztési minisztérium által is preferált hagyományos gazdálkodásra.
Példaként említett több pályázati lehetőséget is. Ezek egyike fiatalok földhöz juttatása.

Olyan fiatal házasokat támogatnának, akik 2-3 gyermek nevelését vállalják, közben gazdálkodásból élnének. Az elöregedő lakosságú mezőhegyesi majorok ebben a programban is jó eséllyel vehetnének részt.
Az államtitkár megígérte, Simonka György országgyűlési képviselővel áttekintik a konkrét segítségnyújtás lehetőségét.Forrás: beol