Fazekas Sándor hozzátette: belföldön a beszállítók kiszorulnak az áruházláncokból, amelyek egyre inkább az import felé fordulnak, így egyre kevesebb a hazai termék és több az import, ami olyan láncreakciókat indíthat be, amit mindenképpen el kell kerülni.

A miniszter az ágazat fontosságáról szólva kiemelte, hogy például a medgyesegyházi térségben 3.500 hektáron folyik dinnyetermesztés innen kerül ki az ország dinnyetermelésének a 60-70 százaléka. A dél-békési termőterület dinnyéből származó árbevétele eléri a 6 milliárd forintot, ugyanakkor közvetlenül ezer család megélhetését biztosítja. Ezért a szaktárca nem kívánja magára hagyni termelőket, mert “nem engedhetjük meg magunknak, hogy az ágazat tovább csússzon a lejtőn”.

A dinnyepiaci gondok okairól szólva az elmúlt évek hibás gazdaságpolitikáját, a vidékfejlesztési stratégia hiányát említette, amelyet tetézett a gazdasági válság, az elszegényedés és a szélsőséges időjárás is. Fazekas Sándor szerint azonban a jégverésnél, a belvíznél is nagyobb gondot okoz a széthúzás, a szolidaritás alacsony szintje, vagy hiánya, s részben ezeknek következtében a fekete gazdaság kártétele.

Aki a feketekereskedőnek adja el a termését, az tönkre teszi a dinnyének a hírnevét és elkótyavetyéli a következő évek, vagy évtizedek lehetőségeit is, “nemcsak a saját, hanem a gazdatársaiéit is” – jelentette ki.

A miniszter ezért kiemelt feladatnak nevezte, hogy a dinnye felvásárlásakor bevezessék a minőségellenőrzést, az osztálya sorolást és a áruvédjegyet. Mint mondta, így lehet biztosítani mind a hazai, mind a külpiacokon az egyenletes minőséget, ki lehet szűrni a rossz minőségű dinnyék forgalmazóit, s erre építve lehet marketing akciókkal is növelni a dinnye jóhírét.

Simonka György, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője ehhez hozzátette: kiemelt cél a magyar dinnyetermesztés területének 10 ezer hektár fölé való növelése, hiszen tavaly már csak alig ötezer hektáron termett dinnye az országban.

Mártonffy Béla, a FruitVeB vezetője pedig az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az elmúlt esztendőben 110 ezer tonna volt a teljes magyar termés, miközben a korábbi időszakban éves átlagban 174 ezer tonna termett. Mint mondta kritikus pontra mérséklődött a termés mennysége, ezért azt javasolja, hogy mindenekelőtt alakítsák ki a minőségi garanciákat annak érdekében, hogy stabilizáljuk, majd bővítsük piacainkat.
Forrás: MTI