2009 június-júliusában a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársai Farkas József professzor vezetésével három helyen fúrtak be a kulcsi partfalba. A számítógépes feldolgozás után kiderült: bármikor megindulhat a Hullám utcában a part.

Az érintett területen tíz-tizenkét éve vezették be az ivóvizet, szennyvízcsatornát azonban nem építettek ki, miközben egyre többen laknak állandó jelleggel a Duna-parti településrészen, ami eredetileg nyaralóterület. Ahogy a professzor elmondta, a szennyvízszikkasztás és a csőtörések következtében telítődött a talaj vízzel. Ehhez adódott hozzá az elmúlt félév nagy esőzése, legutóbb pedig a Duna áradása. Ezt már nem bírta el a part.

Kiss Csaba, Kulcs polgármestere azt mondja: 2009 őszén pályáztak szennyvízcsatorna kiépítésére. A veszélyt jelző szakértői véleményt is csatolták a beadványhoz, a pályázatuk ennek ellenére sem nyert. Most a területen levő 53 házból 17 már életveszélyes állapotban van, de ez a szám tovább emelkedhet. A partfalat a műszaki egyetem szakértői szerint nem lehet megállítani.

forrás: mr1-kossuth.hu