A Networkworld értesülései szerint az internetes csalók számára azért nem túl vonzó célpont már a sima személyi számítógép, mert az évek során rendkívül fejlett védelmi szoftvereket fejlesztettek ki erre a platformra, és a biztonsági réseket is egyre hatékonyabban foltozzák be a különböző szoftvercégek szakemberei.

Emiatt az online bűnözők könnyebb célpontok után néztek: mobileszközök, illetve harmadik fél által fejlesztett alkalmazások. Az elmúlt években jelentősen megnőtt az okostelefonok és a hozzájuk kínált szoftverek száma, nem csoda, ha egyre több csaló választja ezt az utat a gyanútlan felhasználók behálózására.

Az Infonetics telekommunikációval foglalkozó elemző és kutatócég szerint a mobil biztonsági szoftverek piaca 2014-ig évente 50 százalékkal fog nőni, három év múlva ez 1,6 milliárd dolláros `tortát` jelent majd.

A Cisco biztonsági jelentése szerint a tavalyi év az első volt az internet történetében, hogy a kéretlen reklámlevelek mennyisége csökkent. Ezt jelentős méretű zombigép-hálózatok kiiktatásával, az elkövetők agresszívabb üldözésével, illetve az internetszolgáltatók által üzembe helyezett szűrők működésével magyarázzák.

Ettől függetlenül a fejlett országokban ahol a szélessávú internet elterjedtebb mint Franciaország, Németország és Nagy-Britannia, a spam mennyisége növekedett. A kutatás szerint például a szigetországban 2009-2010 között a kéretlen levelek mennyisége csaknem a duplájára nőtt, miközben a korábban erősen érintett Brazíliában, Kínában és Törökországban jelentős csökkenést regisztráltak (utóbbi országban például 87 százalékkal csökkent a spamek száma).

Az idei év trendje az IT-biztonsági szakemberek szerint az illegális forrásból származó pénzek online tisztára mosása lesz: a bűnözők hétköznapi emberek adataival (az ő tudtukkal, vagy anélkül) visszaélve bankszámlákat nyitnak majd az internetes csalásokból származó bevételeik tisztára mosására. A gyanútlan internetezőket jól fizető, otthonról végezhető munkákkal próbálják behálózni.

A Cisco szerint az ilyen bűncselekmények rendkívül kifinomulttá válhatnak 2011-ben, annak ellenére, hogy viszonylag magas a lebukás kockázata. A tavalyi év során az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában több tucat embert tartóztattak le és azzal vádolták őket, hogy egy kiterjedt nemzetközi bűnbanda tagjai, akik egy Zeus nevű programmal loptak pénzt különböző bankszámlákról.

A jelentés arra is figyelmeztet, hogy az idei évben elszaporodhatnak az efféle, személyes adatainkra vadászó trójai programok, illetve a webes biztonsági réseket kihasználó rosszindulatú alkalmazások. A Cisco szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy a Zeusnak már készül a mobilkészülékeket támadó verziója is.Forrás: hvg.hu