Az elmúlt évben jelentősen nem változott a feldolgozóiparban tevékenykedő cégek száma Dél-Alföldön. December végén 7643 céget tartott nyilván Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisa, míg 2009-ben 7631 feldolgozóipari cég működött a régióban. Bács-Kiskun megyében 3791 vállalkozás tevékenykedett, Békés megyében 1831, Csongrád pedig 2021 cég volt. A régióban 2010-ben 26-tal kevesebb cég alakult, mint egy évvel korábban, tehát a cégalapítások száma 6 százalékkal csökkent. Ezzel szemben a megszűnések száma 47-tel nőtt a térségben, így 12 százalékkal több cég szűnt meg 2010-ben, mint egy évvel korábban. A törlések a régió teljes piacának közel 6 százalékát érintették.

Az országos helyzetet vizsgálva hasonló a feldolgozóipari cégek számának változása: csak 1 százalék körüli a vállalkozások számának növekedése. Az újonnan alakult cégek száma viszont a régióban csökkent, míg országosan nem nagyon változott 2009 óta. A cégtörlések tekintetében jobb a régió helyzete: országosan ugyanis 15 százalékkal nőtt a törölt cégek száma.

Az ágazatban 20 százalékkal több új felszámolási eljárást a régióban, mint 2009-ben. Tavaly 288 feldolgozóiparban dolgozó cég felszámolását indították el, míg egy évvel korábban csak 240 eljárás indult. A legtöbb cégett tavaly júliusban döntötték be. A tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolások száma csökkent az elmúlt egy évben: 6 százalékkal kevesebb eljárás szerepel a statisztikában. A legtöbb végelszámolás áprilisban indult.

A végrehajtások száma szinte nem változott a térségben, 2010-ben csak eggyel kevesebb eljárás indult, mint egy évvel korábban. Az ágazatban az országos tendenciával megegyezően nőtt az alkalmazottak száma, a bővülés mértéke tavaly 4 százalékos volt. Átlagosan 90-97 ezren dolgoztak az ágazatban, decemberben 95 491 főt tartottak nyilván.Forrás: gazdasag.hu