A határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg. Tavaly szeptemberben indított nyílt közbeszerzést a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 41.190 tonna, plusz 35 százaléknyi útszóró só szállítására. Az anyagot az ország hét régiójába kellett leszállítani, minden régióra külön ajánlatot kellett tenni. A felhívásra 6 ajánlat érkezett. Ebből négy valamennyi régióra, egy csak hatra, egy pedig két régióra szólt. Az ajánlatkérő egy ajánlattevőt egészében kizárt – érvénytelenség miatt – az eljárásból, majd a maradék öt cégre elektronikus árlejtést alkalmazott, és ennek eredményeként meghatározta az egyes régiók nyerteseit.

Közben három cég előzetes vitarendezést kezdeményezett, majd közülük egy a KDB-hez fordult, mert szerintük a World-Transit Kft. érvénytelen ajánlatot adott be. Erre az ajánlatkérő újra értékelte az ajánlatokat, amelyben már nem vette figyelembe a vitatott ajánlatot, de az árlejtést nem ismételte meg. Az ajánlatkérő bár a KDB előtti eljárás elindult, megkötötte a szerződést a nyertesekkel.

Az eljárás megállapította, hogy a World-Transit Kft. hamis nyilatkozatot tett, amikor a megkövetelt 400 tonna kapacitású szállító-járműparkról és a rakodó eszközökről azt állította, hogy azok a saját tulajdona. Valójában csak egy rakodógép volt az övé, a többit szerződés alapján akarta használni. A KDB megállapította azt is, hogy az elektronikus árlejtésben így nem vehetett volna részt a később kizárt cég, és bár a testület nem volt biztos abban, hogy más eredmény született volna a korábbi kizárással, a jogsértést nem vitatta.

A KDB az ajánlatkérőnek leginkább azt rótta fel, hogy akkor kötött szerződést, amikor elindult a jogorvoslat, holott ezt törvény tiltja. Ezért 5 millió forint bírságot kapott, ez az összeg a KDB gyakorlatában közepesnek számít. A hamis nyilatkozatért pedig a World-Transit Kft.-t egy évre eltiltotta a közbeszerzési eljárásokban való részvételtől a KDB.
Forrás: MTI