A Móra Ferenc Múzeumban adták át a Csongrád Megye Közművelődéséért Díjat idén két kiváló szakembernek, Prof. Dr. Olasz Sándornak, a Tiszatáj irodalmi folyóirat főszerkesztőjének és Molnár Csabának, a Rendezvényház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának. A Himnusz-pályázatra 180 alkotás érkezett szerte a megyéből. A legjobb munkákat hétfőn, a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett programsorozat nyitónapján jutalmazták.
Egy könyv, festmény, vagy irodalmi alkotás nemcsak kikapcsol, megnyugtat, hanem egy-egy kérdésünkre, problémánkra is választ, megoldást adhat – mondta el az esemény kapcsán Magyar Anna megyei elnök. Hozzátette: a kultúra értékei nélkül nem lehet teljes életet élni, így időről-időre el kell ismerni azon szakemberek tevékenységét, akik erre nap, mint nap felhívják a figyelmet.
A Csongrád Megye Közművelődéséért Díj olyan személynek adományozható, aki a közművelődés, a közgyűjteményi vagy levéltári munka területén a megyében vagy a megye érdekében kimagasló munkát végzett, eredményt ért el, és ez által közvetlenül vagy közvetve hozzájárul Csongrád megye fejlődéséhez, jó hírnevének növeléséhez.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából immár hagyományos módon idén is meghirdette a Rendezvényház a Himnusz-pályázatot. Kerek évforduló is kötődik az ünnephez: 455 éve hunyt el Tinódi Lantos Sebestyén, a török kori Magyarország legnevesebb énekmondója, valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma az idei évre meghirdette a Márai-programot. A 3 éve útjára indult kezdeményezés tematikáját ezért ezekhez igazította a pályázatot kiíró Rendezvényház. A pályázó általános és középiskolás diákok minden korábbinál több, összesen 180 irodalmi, történelmi témájú művet és képzőművészeti alkotást küldtek be. Az elismeréseket Simor Márton szobrászművész és Molnár Csaba ügyvezető igazgató adták át.
A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozatot Tolcsvay Béla előadóművész önálló estje zárta. A hét többi napján bemutatják Gál Imre `Mesélnek az erdei állatok` című könyvét, Huzella Péter előadóművész közreműködésével, valamint megismerhetik Szabó Tamás restaurátorművész 30 éves munkássága alkalmából megjelent `Újjászületett mesterművek` című kötetét. `Régi magyar énekköltészet és hangszeres muzsika (XVI-XVII. század)` címmel a Musica Historica együttes koncertezik, és a korábbi nagy sikerre való tekintettel újra látható lesz Rékasi Károly `Szerelmem, Erdély` című Wass Albert-estje. A programoknak a Móra-múzeum mellett a Rendezvényház és a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola ad otthont.

Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata

Megosztom! |