Január 21-én nemcsak az Emlékpont előadóterme telt meg, a földszinti büfében is népes közönség követte az elhangzottakat kivetítőn keresztül.
Sebestyén Márta a Promenád.hu-nak elmondta, sosem döntötte el, hogy népdalénekes lesz, de egyértelműen efelé sodorta az élet, az érdeklődése, és a sok szép élmény, amin felnőtt. Édesanyja, Farkas Ilona zenepedagógus, Kodály tanítványa állandóan énekelt. A népdal, az éneklés és az életöröm egybefonódott számára, így azt lehet mondani, hogy belenőtt ebbe. `Mint egy madár, aki annak születik, és nem is kérdés, hogy madár lesz` fogalmazott az előadóművész.
Elmesélte, hogy nagyon váratlan helyeken is lehet dalokat tanulni. Előfordult, hogy egy könyvesboltban elegyedett beszédbe egy emberrel, akiről kiderült, hogy egy bunyevác orvos, és el is énekelt egy bunyevác dallamot, amelyet rögtön le is jegyzett és megtanult. De arra is volt példa, hogy internetkávézóban találkozott egy komi nemzetiségű egyetemistával, akit megkért, hogy énekeljen nyelvrokonaink nyelvén, amit aztán egy cseremisz dallal viszonzott. `Sokat merítek ezekből a kulturális élményekből` jegyezte meg.
Mint mondta, a szülei nem nagy szavakkal, hanem a személyes példájukkal, életükkel és a hétköznapjaikkal tanították meg, hogy mit jelent magyarnak lenni, megismerni mások kultúráját, és hogyan lehet azt a saját javunkra fordítva használni.
`Mindig pozitív élmény itt lenni` jelentette ki Hódmezővásárhelyről. Az itt élő emberek öntudatosságát és gyökerekhez való ragaszkodását nagyra tartja. Hozzátette: `Nagyon szeretem az őző nyelvjárást, és kérem azokat, akik ezt természetesen, szépen beszélik, hogy ne hagyják el, mert ez egy olyan szín, ami nagyon hiányozna, ha nem lenne.`
Szenti Tiborral beszélgetve Sebestyén Márta szólt a természethez való kötődéséről, ami falusi gyökereire is visszavezethető. Ehhez kapcsolódva megemlítette, hogy édesanyja elmondása szerint Kodály Zoltán is nagy hangsúlyt fektetett a testedzésre, és tanítani is nyitott ablaknál szeretett.
Beszélt két gyermekéről, a 17 éves Álmosról és a 19 éves Szabolcsról, akikre nem erőlteti rá a zenei ízlését, de azért persze érik őket ezzel kapcsolatos hatások. Például ma, mielőtt elindult Vásárhelyre az énekesnő török népzenét hallgatott, amire felfigyelt Bob Marley-rajongó kisebbik fia, megjegyezve: ez nem is rossz.

Kokovai Péter