Kölcsey Himnusza megváltoztatta a magyar nemzeti közösséget – mondta el Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter pénteken a budapesti Iparművészeti Múzeumban, ahol kitüntetéseket adott át a magyar kultúra napja alkalmából.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepelik január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát.

Az ünnep kapcsán megtartott díjátadó előtt Réthelyi Miklós hangsúlyozta: egy élet értékét azon lehet legjobban lemérni, hogy az ember mennyit tudott változtatni környezetén.

“Kölcsey Himnusza megváltoztatta a magyar nemzeti közösséget (…), mert átélhetővé tett olyan elvontnak tűnő fogalmakat, mint a nemzet” – idézte fel a miniszter, hozzátéve azonban, a költő nemcsak a nemzet fogalmát írta körül, hanem a szabadságot is.

Mint kiemelte, többféle szabadság létezik, így például az alkotói szabadság, “mely nemcsak a művészi önmegvalósítást jelenti, hanem az élet kiteljesítésének a lehetőségét, amikor nincs vérözön, sem lángtenger (…) Szabadság nélkül nem születtek volna meg azok az alkotások, szellemi és közösségi teljesítmények, melyek most díjat érdemelnek” – fogalmazott.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője rámutatott: a Himnusz “a magyar identitás és nemzeti érzület legteljesebb kifejezése”, mely szellemi vonatkozásokban is kijelöli a haza terét: “a haza tehát nemcsak földrajzi terület, hiszen magunkban hordozzuk, ahogy magunkban hordozzuk gondolatainkat, érzéseinket is, melyeket alkotássá formálhatunk”.

Réthelyi Miklós kifejtette, az igazi jutalmat a befejezett munka hordozza magában, de a pénteken Szőcs Géza és Hoffmann Rózsa államtitkárokkal együtt átadott művészeti és oktatási elismerések is remélhetőleg új fejezetet nyitnak a díjazottak munkásságában.

Réthelyi Miklós miniszter és Szőcs Géza államtitkár Bibliotéka Emlékérem díjat adományozott azoknak a könyvtárosoknak, akik irányító, elméleti vagy gyakorlati munkájukkal jelentős mértékben hozzájárultak a magyar könyvtári kultúra fejlődéséhez, így Sándor Ákosnak, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár informatikus osztályvezetőjének.

A kultúra területén tett önzetlen szolgálatáért, kiemelten a Békéscsabára, a Munkácsy Mihály Múzeumba került Kis Jeanne című Munkácsy-kép megvásárlásához hiányzó támogatás egyösszegű biztosításáért A kultúra pártfogója díjat adományozták Dobroczki Mihály László békéscsabai nyugalmazott gyógyszerésznek.

Réthelyi Miklós miniszter és Hoffmann Rózsa államtitkár Szent-Györgyi Albert-díjat adományozott a magyar felsőoktatás területén dolgozó iskolateremtő, nemzetközi elismertségű munkát végzőknek, többek közt Móricz Ferencnek, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusának.
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár asszony az alap-, közép- és felsőfokú oktatási területen végzett magas színvonalú munkáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységéért Apáczai Csere János-díjat adományozott Békési Imréné Fejes Katalinnak, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar egyetemi docensének.

forrás és teljes cikk: hirado.hu