A szervezetek közleménye szerint a döntéshozóknak és a politikusoknak kötelessége volt ezt a döntést meghozni a magyar sertéságazat érdekében.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége és a Magyar Sertéstenyésztők Szövetsége együttes állásfoglalásukban arra kérik a magyar kormányt, hogy a dioxinnal, illetve valamennyi az egészségre ártalmas anyaggal szennyezett élelmiszer behozatalát minden lehetséges eszközzel akadályozza meg. Alapvető közös érdek ugyanis, hogy a jelenlegi helyzetet a magyar sertéságazat megerősítésére lehessen felhasználni – áll a közleményben.

Sákán Antal, az MSSZ elnöke a közleményben arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság érvényt tud szerezni a miniszteri utasításnak, úgy a magyar húsipar a magyar sertéstartókkal összefogva, magyar alapanyagot dolgozhat fel a jövőben. A Vidékfejlesztési Minisztérium mostani lépésével pedig megkezdődhet a hazai sertéstartók problémáinak orvoslása – tartalmazza a közlemény.

Az MSSZ véleménye szerint a mostani harmadik nyugat-európai dioxinbotrány miatt adott esetben indokolt lehet a korlátozó intézkedés határidejének meghosszabbítása is.

A vidékfejlesztési miniszter szerdán rendelte el a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát.

forrás és teljes cikk: hirado.hu