Összesen 12 megye, 254 településén illetve Budapesten kellett védekezni szerdán az ár-illetve belvíz ellen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtöki összesítése szerint. Vagyis az érintett települések száma nőtt az előző naphoz képest. A kitelepítettek száma is emelkedett, már 325-en kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonukat. Ugyancsak nőtt a belvízzel elöntött területek száma is, jelenleg 360 ezer hektár áll víz alatt. Ezzel szemben vannak olyan területek, ahol már megszüntették az árvíz elleni készültséget. Összesen 72 szakasz szabadult így fel.

Az OKF adatai szerint szerdán az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 12 megyében 254 településen és Budapesten folyt ár-, vagy belvíz elleni védekezés. A munkálatokban 2289 ember vett részt és 454 szivattyú üzemelt. A belvíz miatt újabb kitelepítésekre volt szükség: Bács-Kiskun megyében 2, Békés megyében 2, Csongrád megyében 1, Hajdú-Bihar megyében 3, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 4 embernek kellett elhagynia az otthonát. Vagyis ez a szám 313-ról 325-re nőtt. A lakosság ellátása továbbra is minden településen biztosított, közüzemi kimaradás nem történt.
A belvízzel elöntött területek nagysága nőtt, jelenleg 360 ezer hektár áll víz alatt, ebből 197 ezer vetés illetve szántó.
Szerdán a magyarországi folyók fővédvonalain 1474 kilométer hosszon kellett védekezni az árvíz ellen, ez a szám viszont kevesebb, mint az előző napon volt, kedden ugyanis még 1546 kilométeren volt készültség. Szerdán 86 kilométeren – a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán – kellett harmadfokon, míg 1388 kilométeren elsőfokon védekezni. Másodfokú készültség sehol sem volt.forrás: webradio.hu