A néphagyomány szerint Vince napján tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. A legismertebb ezek közül az időjárás alapján történő következtetés. `Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince` tartja a mondás, vagyis, ha enyhe az idő és olvad a hó (már ha van) ezen a napon, akkor jó termésre számítanak.

A Nemzeti Emlékparkban az ún. `vincevessző` levágásával történik a jövendölés. Ennek során lemetszenek egy vesszőt a szőlőtőről. Ha a rügyek épek, az azt jelenti, hogy a tél nagyobb részét már átvészelte a szőlő, nem fagyott el, így van remény a vidám szüretre. A vesszőt később vízbe teszik, a rügyek kifakadnak, így a hajtások mennyiségéből további következtetéseket lehet levonni a szőlőtőkék állapotára vonatkozóan.

Törőcsik István közművelődési munkatárstól megtudtuk, hogy mindig a Vince-naphoz legközelebbi szombaton rendezik meg a vesszővágás ünnepét. Idén épp a napján tarthatják, melyen már délelőtt muzsikaszóval és forralt borral várják a vendégeket. Majd délben a skanzenben a Szegedi tanya kertjében a hegybíró által levágott vesszőből állapítják meg a fagykárok alapján a várható idei termés minőségét. Utána az Árpád-emlékműnél a borrend új tagjait avatják fel. Ezt követően a Rotunda épületében kóstolni is lehet a borokból.

Megosztom!
|