A miniszterek brüsszeli találkozóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mutatta be a programot, kiemelve annak négy prioritását: a szorosabb gazdasági koordinációt hozó európai szemeszter elindítását, az úgynevezett gazdasági kormányzás megerősítését, a pénzügyi szolgáltatások és szabályozás megerősítését, valamint a tartós euróövezeti stabilitási mechanizmus megteremtését.

“Nagyra értékeljük az európai integrációt, mert megóv bennünket attól, hogy a XXI. század első évtizedeiben, itt Európában, egymás között pénzügyi, gazdasági csatákat vívjunk” – fogalmazott Matolcsy. Úgy vélte ugyanakkor, hogy jelenleg “az euró olyan házra hasonlít, amelyet felépítettünk, de alatta némiképp ingoványos a talaj”. A közös pénz mögött szerinte még “nincs meg az a politikai és fiskális koherencia”, amely “megóvná a rengésektől és a kihívásoktól”. Ehhez meg kell erősíteni az eurót – hangoztatta -, annak viszont feltétele a gazdasági koordináció.

Úgy ítélte meg, hogy az említett prioritásokat elvégezve az EU rövid távon megóvhatja az eurót, de közép- és hosszú távon meg kell teremteni mögötte a tartós stabilitást is. Külön említette Matolcsy György a foglalkoztatás szerepét. Hosszú távon az EU pénzügyei akkor lesznek biztonságban, ha költségvetéseik mögött magas foglalkoztatási szint és dinamikus növekedés áll – fejtette ki. Hetven százalék alatti foglalkoztatási ráta esetén még nem tekinthető stabilnak a valuta – tette hozzá.

Kiemelte azt is, hogy Magyarország a tizenkét új EU-tagállam képviseletét is fontosnak tartja. Azt kérte az uniós tagállamoktól, tekintsenek úgy erre a térségre, mint a következő európai “peremre”, azaz egy gyorsan fejlődő, ígéretes, dinamikus növekedést hozó övezetre.
forrás és teljes cikk: MTI