A kormánypárti politikus ezt hétfőn közölte az MTI-vel, azt követően, hogy Fidesz-KDNP-s II. kerületi polgármesterként részt vett a Móricz Zsigmond Gimnáziumban az iskola diszkótragédiában elhunyt két tanulójának emlékére tartott megemlékezésen. Láng Zsolt a II. kerületi önkormányzat nevében részvétét fejezi ki a szombat éjszakai tragédiában elhunyt fiatalok hozzátartozóinak. A három áldozat közül kettő a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium diákja volt.

A polgármester hangsúlyozta, hogy minden segítséget igyekeznek megadni a gyászoló családoknak és az iskolának. A kormánypárti politikus rámutatott arra is, hogy hosszú ideje szorgalmazza a Bajnai-kormány 2009-es rendeletének megváltoztatását annak érdekében, hogy a szombat éjjelihez hasonló tragédiákat megelőzhetők legyenek.

A másfél éve kialakított utólagos ellenőrzés rendszere gyakorlatilag azt jelenti, hogy a bejelentés adminisztratív nyilvántartásba vételével a szórakozóhely megkezdheti ideiglenes működését, és csak ezután, nemegyszer több hónap elteltével zajlanak le a szükséges hatósági ellenőrzések, engedélyezési eljárások, amelyekben például a tűzbiztonsági vagy közegészségügyi feltételek meglétét vizsgálják. Ha pedig ez idő alatt a fenntartó visszavonja kérelmét, és új engedélyezési eljárást kezdeményez, akkor minden kezdődik elölről, ami alkalmas a szabályok, hatóságok kijátszására – vélekedett Láng Zsolt.

A kormánypárti politikus 2010. december 8-án Milyen lépéseket tervez a kormány a kereskedelmi tevékenység engedélyezéseinek anomáliái ellen? címmel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez intézett írásbeli kérdést. Az MTI-hez eljuttatott dokumentum szerint a kereskedelmi tevékenység végzését, engedélyezését 2009. október 1-jétől az akkori szocialista kormány jelentősen leegyszerűsítette, “vagy inkább lebutította” az akkor hatályba lépő, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelettel. A legtöbb termékkör csupán bejelentésköteles, ezekben az esetekben a kereskedelmi tevékenység a bejelentés napjától folytatható, és a hatóság egyszerű adminisztrációs nyilvántartásba vétellel tudomásul veszi a kereskedést.

“Ez olyan alapvető jogsértésekhez vezet, ami beláthatatlan következményekkel jár” – olvasható Láng Zsolt írásbeli kérdésében, amely példaként említi, hogy vendéglátó tevékenység, szeszesital-kimérés a bejelentéssel egyidejűleg szakhatósági eljárás nélkül is megkezdheti működését. “Kis túlzással, a nyitáskor senkinek sincs joga, hogy megnézze, van-e a vendéglőben vezetékes víz, vagy talán lavórban mosogatnak. Ez a felhígult szakhatósági hatáskör a gyakorlatban oda vezet, hogy jelenleg mind a kereskedelmi hatóság, mind a szakhatóság csak az engedélyezés után, a működés során felmerülő panaszokra reagál, a problémák után fut, és alig van intézkedési lehetősége. (…) Véleményem szerint az építésügyi hatóság, valamint a tűzoltóság előzetes szakhatósági véleménye rendkívül fontos lenne, hiszen egy épület biztonságos használatához a két említett szakhatóság előzetes engedélye elengedhetetlen” – írta a politikus.

Másfél hónapja arra is rámutatott: “a szeszkimérés, zeneszolgáltatás szabályainak szigorítása a zaj- és környezetszennyezési problémák előzetes rendezése, illetve a fiatalkorúak védelme miatt fontos társadalmi kérdés is. Nehogy egy baleset vagy tragédia ébresszen bennünket arra, hogy a vendéglátó egységeknél nemcsak a hatóságoknak, szakhatóságoknak, de az üzemeltető kereskedőknek is jogbiztonságot kell adni az üzemeltetés pontos jogszabályi kereteinek meghatározásával. A befogadóképesség, a biztonságos műszaki és tűzmegelőzési szabályok betartása, az egység kialakításánál ennek előzetes megkövetelése (…) elengedhetetlen működési feltételek.”

A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen szombat éjjel a kitóduló tömegben pánik alakult ki, három lány életét vesztette. A BRFK vasárnap este öt személyt meggyanúsított és őrizetbe vett több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.
Forrás: MTI