Az EU soros elnökségét betöltő Magyarország változatlanul támogatja Románia és Bulgária csatlakozási törekvését a schengeni övezethez, dacára annak, hogy a két ország felvételét ellenzi Franciaország és Németország – közölte pénteken az európai uniós ügyekért felelős magyar államtitkár. “Amint a két ország teljesítette a kritériumokat, semmi akadálya nem lesz a tagságnak” – mondta Győri Enikő újságíróknak a gödöllői kastély előtt.

Az ügyben szakértői tanácskozás kezdődött pénteken Brüsszelben. Az államtitkár ezzel kapcsolatban annyit közölt: “Várjuk meg, mit mondanak ők.”
Európai diplomaták egy héttel ezelőtt mondták, hogy Bulgária és Románia biztosan nem csatlakozhat idén márciusban a schengeni övezethez, mivel több tagállam szerint sem megfelelőek a határvédelmi intézkedéseik.
A név nélkül nyilatkozó európai diplomaták elmondása szerint több mint egy tucat európai kormány osztja Németország és Franciaország véleményét, amely szerint elhamarkodott lenne beengedni a két országot a schengeni övezetbe. Brice Hortefeux francia és Thomas de Maiziere német belügyminiszter december közepén az Európai Bizottsághoz intézett levelükben azt írták: túlságosan korai lenne Románia és Bulgária felvétele az övezethez, amely határellenőrzés nélküli átjárást biztosít az európai uniós tagországok között. A két miniszter a korrupció, valamint a szervezett bűnözés elleni harcban mutatkozó román és bolgár hiányosságokra hivatkozott.
A schengeni övezet bővítéséhez a tagországok egyhangú határozatára van szükség. Az Európai Unió belügyminiszterei az eredeti tervek szerint február 24-i értekezletükön döntöttek volna az ügyben. Az EU soros elnöki tisztét tartó Magyarország ugyan napirendre tűzheti a csatlakozás kérdését, de biztosan leszavazzák az indítványt – közölte több diplomata is.
forrás: webradio.hu