Harmadfokú árvízvédelmi készültség lép életbe szombat este hat órától az Észak-Dunántúlon a Dunán várható árhullám miatt. A folyó a németországi szakaszon Kelheimnél tetőzik, Passaunál pedig árad. A magyar szakaszon várhatóan a jövő héten tetőzik az árhullám. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közlése szerint vasárnap reggel hat órakor másodfokú készültség lép életbe Vének és Dunaszentpál között.

A Tiszántúlon megszüntették az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón, így már csak a Berettyón, a Hármas- és a Sebes-Körösön van érvényben riasztás. Továbbra is a legalacsonyabb szintű a készültség az apadó Hármas- és a Sebes-Körösön, valamint a Berettyón. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén összesen 146 kilométeren védekeznek a víz ellen.

Szegednél a Tisza vízszintje 650 centiméter alá csökkent, ezért délben megszüntették az árvízvédelmi készültséget. A mindszenti vízmércénél délelőtt 724 centiméter volt a vízállás, ott az előrejelzések szerint a jövő hét közepére süllyedhet a készültségi szint. Elsőfokú a készültség a Hármas-Körös torkolati szakaszán is.forrás: origo.hu