A második magyar hadsereggel kapcsolatban évtizedeken át csak azt hallottuk, hogy pusztulás, vereség, a katonai fegyelem megsértése, szégyen, fasizmus – pedig a sokszoros túlerőben, élő ember és anyagi fölényben lévő orosz hadsereg itt nem érte el a célját mondta el a megemlékezésen dr. Zakar Péter történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke.
Az orosz hadvezetés be akarta keríteni és meg akarta semmisíteni a teljes magyar hadsereget, ám ezt a tervüket a magyar katonák hősies ellenállása következtében nem tudták megvalósítani tette hozzá.
Mint az alelnök fogalmazott: a második magyar hadsereg katonái példát mutattak helytállásból, katonai erényekből, hazaszeretetből, és ma ez arra figyelmeztet bennünket, hogy becsüljük meg meg a békét, amiben itt Európában élhetünk.
Az eseményen Vihar Béla: Egy katona megy a hóban című művéből Sövény Tibor előadóművész tolmácsolt egy részletet. Végül politikai pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait Kligl Sándor Háború című szobra előtt.
A doni magyar arcvonalat a II. világháborúban az oroszok 1943. január 12-14. között törték át. A 200 ezres magyar seregből több mint 100 ezren soha nem tértek haza. A II. világháborúban Csongrád megye embervesztesége megközelítette a 20 ezer főt. Közülük szinte minden második ember a Don-kanyarban esett el. Szeged 4728 fős teljes emberveszteségéből közel 3 ezer fő volt a doni áldozatok száma.

Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata