A pikkelysömör legtöbb esetben nem fáj, viszont lelkileg annál komolyabb problémát jelent. A párválasztás és a munkavállalás során egyaránt gondot jelenthet mondta el a műsor vendége, dr. Bónis Béla bőr- és nemigyógyász, kozmetológus főorvos, akitől azt is megtudtuk, hogy a betegségre hajlamos embereknél ártó tényező lehet a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, a stressz és néhány gyógyszer. Viszont jótékony hatása van a napfénynek.
A legelterjedtebb a helyi kezelés, ami különböző kenőcsök alkalmazását jelenti. A kezelés három szakasza: 1. hámlasztás, 2. a gyógyhatású szerek alkalmazása, 3. a bőr puhítása. Ez a módszer kisebb foltoknál lehet eredményes.
A nagyobb foltoknál alkalmazhatják a gyógyszeres kezelést, amelynél citosztatikus (sejtosztódást gátló) hatású szereket vagy módosított A vitamin molekulát alkalmaznak. Ennek hátránya, hogy káros mellékhatások léphetnek fel.
Legújabban biológiai terápiát is alkalmaznak, amelynek során mérnöki precizitással megtervezett molekulákat használnak. Ez a módszert csak súlyos esetekben javallott, mivel költséges és szintén lehetnek mellékhatásai közölte a szakember.
Dr. Bónis Béla a kiterjedt pikkelysömör kezelésére a fénykabint ajánlja, mellyel a napfény gyógyító hatását utánozzák mesterségesen. A berendezés egy álló szoláriumra hasonlít. Az első kezelés mindössze 20 másodperc, és a későbbiekben sem vesz igénybe sok időt. Érdemes heti három alkalommal végezni a terápiát. 1-2 hét után látszik a javulás, 2-6 hét alatt pedig elérhető a tünetmentesség. A kezelést a tünetek újbóli jelentkezésekor kell megismételni, de heti egy kezeléssel hosszabb ideig fenntartható a tünetmentesség hangzott el a műsorban.
Kokovai Péter