Hivatalosan egyelőre csak két jelölt jelentette be indulási szándékát, mégpedig Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, valamint Eckstein-Kovács Péter, Traian Basescu államfő kisebbségi kérdésekkel foglalkozó tanácsadója. A múlt héten azonban nem hivatalos formában Olosz Gergely, a szövetség képviselőházi frakciójának vezetője is jelezte, hogy megpályázná az RMDSZ elnöki tisztségét.
Úgy tűnik, hogy a partiumiak is fontolgatják önálló jelölt indítását. Szabó Ödön, a szövetség Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke emlékeztetett, hogy a Bihar, Szatmár és Szilágy megyei szervezet korábban együttműködési megállapodást írt alá. Ennek értelmében a három megye szorgalmazza az RMDSZ döntési mechanizmusának módosítását.

A hétvégén a Bihar megyei RMDSZ-szervezet rendkívüli küldöttgyűlése megszavazta: azt a jelöltet támogatják, aki kész segíteni ennek az elképzelésnek a megvalósításában. A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) szerint ha valóban önálló jelölt mellett dönt a három szervezet, az várhatóan Cseke Attila egészségügyi miniszter lesz.

Markó Béla, az RMDSZ jelenlegi – de újabb mandátumért magát jelöltetni nem kívánó – elnöke az ÚMSZ és az erdélyi Krónika szerint nem rejtette véka alá, hogy Kelemen Hunort tartja a megfelelő utódnak. “Egyesek azt nehezményezik, hogy Kelemen Hunor túl közel áll hozzám” mondta Markó, hozzáfűzve: “Bár egyesek szerint hátrány, hogy Kelemen Hunor sokáig dolgozott mellettem, szerintem inkább előny, mivel megtanulhatta a jót, és elfeledheti azt, ami rossz volt”.

forrás és teljes cikk: MTI