Bár Békéscsaba városa több olimpiai résztvevővel is büszkélkedhet (a jelenlegi kutatások alapján 38-an vannak), az első, aki csabai egyesület színeiben jutott el az olimpiai játékokra, az 1972-ben induló Petrovszki Mihály, a Honvéd Szalvai SE egykori judosa volt.

A jelenleg is Békéscsabán, Mezőmegyeren élő cselgáncsos az elmúlt években több súlyos betegségen (agyvérzésen, infarktuson) esett át, mely maradandó nyomokat is hagyott, de sportmúltjának, akaraterejének, s családja szerető gondoskodásának köszönhetően a körülményekhez képest jó egészségi állapotban ünnepelheti kerek évfordulóját.

Petrovszki Mihály 1950. december 26-án, Békéscsabán látta meg a napvilágot. 60. születésnapja alkalmából Vantara Gyula polgármester levélben köszöntötte a kiváló sportembert.

`Városunk sporttörténelme szempontjából különösen fontos az Ön személye és pályafutása fogalmazott Vantara Gyula , hiszen Ön az első sportolónk, aki békéscsabai színekben harcolta ki a részvételt az olimpiai játékokra. A müncheni (1972.), majd a montreali (1976.) szereplése mellett Európa-bajnoki bronzérmére, világbajnoki 5. helyezésére, s több mint egy évtizeden átívelő válogatottságára is joggal lehet büszke!

Ön a 70-es, 80-s években Európa legjobb judósai közé tartozott saját súlycsoportjában, pedig egy időben idehaza méltatlanul háttérbe szorították. Éppen vidéki mivolta révén folyamatosan hátrányból indult a fővárosiakkal szemben mind a bajnoki viadalokon, mind a válogatott szereplések alkalmával. Mégsem igazolt el Békéscsabáról soha. A sérelmeken felülemelkedve szorgalmának, kitartásának, tehetségének köszönhetően összességében igen szép és eredményes karriert futott be. Úgy gondolom, ez nagyon komoly sportemberi értékekről tesz tanúbizonyságot. Kérem, fogadja köszönetemet, őszinte elismerésemet a sportsikerekért!`

Petrovszki Mihály élettörténetének leírása, sportrelikviái a többi csabai kötődésű olimpiai résztvevőével együtt megtekinthetők a Békéscsabai Városi Sportcsarnok sporttörténeti gyűjteményében.

Forrás: Békéscsaba.hu