Országszerte évek óta gondot okoz, hogy — bár a szociális rendszer hétköznaponként többnyire biztosítja a nehéz körülmények között élő gyermekek meleg étellel való ellátását — a hétvégéken nem jutnak megfelelő ellátáshoz a rászorulók.

Rengeteg családban nincs pénz arra, hogy szombatra és vasárnapra is főzzenek, így a szegénységben élő óvodások és iskolások hétfőnként éhesen indulnak el otthonról. Nem véletlen, hogy akad olyan dél-békési település, ahol a hét első napján már zsíros kenyérrel várják a nebulókat.

Az említett hiányosságot ismerte fel Izsó Gábor, Békés polgármestere, amikor életre hívta a Hét krajcár elnevezésű programot.
— Hosszú távon azt szeretnénk elérni, hogy Békésen azoknak a gyermekeknek se kelljen éhezniük hétvégén, akikkel a sors szűkmarkúan bánt.

Így január nyolcadikától minden szombaton, havi váltásban 150—150 gyermeket várunk meleg étellel — vázolta a kezdeményezés lényegét Izsó Gábor. Elmondta, a főzéshez szükséges összeget nem önkormányzati forrásokból, hanem magánszemélyek, civil szervezetek, vállalkozók hozzájárulásából finanszírozzák.

forrás és teljes cikk: beol.hu