Némi átalakítással, apró trükkökkel új színt és életet tudunk a varázsolni a lakásba vagy éppen egy nyugalmas kis “kuckót” varázsolni egyik sarkába. Bár a harsány színek és a vibráló színkontrasztok valóban felpörgetnek, ösztönöznek és serkentenek, ám a napi munkából hazatérve inkább a pihenés helyét keressük.

És vajon hogyan lehet az otthonunk a nyugalom és a felüdülés szigete?

Válasszunk magunknak olyan szabadidős tevékenységet, hobbit, amely testileg-lelkileg kikapcsol. Ehhez alakítsunk ki magunknak egy kis zugot a hálóban vagy a nappaliban, ahol teljesen kizárhatjuk a külvilág zaját. (A férfiak előszeretettel jelölik ki maguknak erre a célra a garázst, a pincét, tárolót, ahol kedvükre bütykölhetnek, és fontos dolgokról elmélkedhetnek.)

Ha már megvan a helyünk és hozzá a kényelmes kanapénk vagy fotelunk (esetleg hintaszékünk), tovább lazulhatunk illó olajok és füstölők égetésével. Fontos, hogy az ezekhez szükséges tárgyak is szemet gyönyörködtetőek, színben összehangoltak legyenek a szertartással. (Ezek alkalmazásával már külön szakirodalom foglalkozik; érdemes tanulmányozni.)

Olvasással, pihentető játékokkal, rejtvényekkel kapcsolódhatunk ki. A különféle keleti játékok pl.bao, valódi szellemi felfrissülést ígérnek.

Figyeljünk arra is, hogy simogatóan lágy tapintású takarók, és gyapjúszőnyegek gondoskodjanak a komfortérzetünkről. A gyapjútakarók az esti kellemes alvásunkat is garantálják, télen-nyáron egyaránt biztosítják az optimális hő háztartásunkat, és bőrünk zavartalan lélegzését.(Ágyneműhuzatainkat legalább kéthetente cseréljük le, mert ellenkező esetben az éjszaka leadott méreganyagok visszakerülhetnek a szervezetünkbe.)

A pihe-puha textíliák mellett, a harmonikus, íves formák is kellemes élményt nyújtanak, akár bútorainkon, akár egyszerű használati tárgyainkon. Legyenek közelünkben olyan darabok, amelyek szemünket gyönyörködtetik és érintésük is jó érzéssel tölt el bennünket.
Az otthon nevelt fűszernövények az ablakban vagy a terített asztalon mindig megnyugtató látvány, amellett, hogy hasznosak is. A kényelmes fotelből is jó szemlélni őket.

Ha egy kis felfrissülésre vágyunk, a lila és a fűzöld nyugtató és új energiával feltöltő árnyalatait válasszuk a párnákon, vagy a függönyökön. Esetleg egy közelben elhelyezett hasonló színű, ám az évszak hangulatának megfelelő illatú pot pourri is segíti a felüdülést.

Amennyiben egy kis masszázsra vágyunk, apró kis eszközök segítenek a lábak és a kéz izmainak megmozgatásában, felfrissítésében. Persze, ha van rá lehetőség, a kertben, vagy az udvaron eltöltött idő, némi sétával, pihentető kertészkedéssel még nagyobb hatású lehet.

Apró és talán sok ember számára ismerős ötletek. De valahogy mégis megfeledkezünk arról, hogy a rohanó hétköznapokban néha csak ennyin múlik a stresszmentes pihenés és a belső békénk.

Legyen legalább az otthonunk a felüdülés és a nyugalom szigete!

Forrás: eletforma.hu