Az eljárásra azért volt szükség, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek esti ülésén visszavette a listára az egyik korábban arról törölt jelöltet. A jelöltet azért törölte január 4-én a megyei választási bizottság, mert az érintett Kolompár László Lungo Drom-os jelölt szerint valaki a nevében hamis nyilatkozatot tett. A jelölt a területi választási bizottság elsőfokú döntése ellen az OVB-hez fordult jogorvoslatért. Fellebbezésében azt közölte, hogy a nevében küldött visszalépési szándék nem fedi a valóságot, és a nyilatkozat nem tőle származik, azt nem is ő írta alá. (A jelölt személyesen vitte be az OVB-hez a feljelentést, és azt szóban is megerősítette.)

Kolompár László ezért azt kérte az OVB-től, hogy a Lungo Drom listáján korábban meghatározott sorrendet és a helyét állítsa vissza. Az OVB pénteki ülésén helyt adott a fellebbezésnek; megváltoztatta a területi választási bizottság döntését, és Kolompár Lászlót “visszavette” a lista eredeti helyére.

Az OVB döntött arról is, hogy az ügyben büntetőfeljelentést tesznek okirat-hamisítás miatt. A döntés ellen a Legfelsőbb Bírósághoz lehet fordulni jogorvoslatért, ennek azonban nincs halasztó hatálya.

forrás: mr1.hu