A problémát az okozta, hogy a Magyar Alumínium Zrt. ajkai üzemében este fél tíz körül dugulás történt a feltáró sorok és az örlőmalom közötti részen. A szakemberek azonnal megkezdték a helyreállítást, eközben egy dolgozó elcsúszott és könnyebben megsérült. Az üzemzavar miatt a gyárban, az érintett szakaszon a gyártás is leállt, a termelés azonban máshol zajlik.

A szakemberek délutánra ígérik az üzemzavar teljes felszámolását, ezután újra normál üzemmódban folyik majd a munka. A katasztrófavédelem közleménye azt is kiemeli, hogy a MAL Zrt. állami felügyeletét ellátó felügyelők folyamatosan a helyszínen vannak és kontrollálják a folyamatokat.

Közben a korábbi vörösiszap-katasztrófa utáni mentesítés és helyreállítás ismét teljes üzemben zajlik. Vasárnap befejeződött a Torna-patak hídjának megerősítése, így az átkelő már 40 tonna teherbírású. Emellett dolgoznak a pernyetározón épülő, az iszap tárolására szolgáló hely töltésein a rézsű kialakításán. A gát állapotát figyelő rendszer elmozdulást továbbra sem érzékelt – szögezi le a katasztrófavédelem közleménye.Forrás: hvg