A műsor vendége dr. Ciortea Péter belgyógyász, aneszteziológus kifejtette, hogy ez a betegség is összefügg a felfokozott nagyvárosi élettel, a stresszel, a magas vérnyomással és a cukorbetegséggel. Előjele lehet a beszédzavar, a fejfájás, a különböző testrészek zsibbadása, bizsergése, a memóriazavar, az egyensúlyzavar és a látási problémák.
Az agyvérzésből teljesen felépülhetünk, de ez függ a vérzés és a károsodás mértékétől, valamint attól is, hogy mennyire fontos helyen történt a sérülés mondta el a műsor vendége.
A stroke mindkét típusa megelőzhető egészséges életmóddal. Fontos az aktív testmozgás, az, hogy milyen zsírokat fogyasztunk, és hogy tartózkodjunk a dohányzástól. De leginkább a vérnyomásra kell odafigyelni, hiszen a magas vérnyomás 800 százalékkal növeli a betegség kialakulásának kockázatát. Ha valakinek már volt agyvérzése, a felépülésben is sokat jelentenek a felsorolt dolgok.
Agyvérzés esetén, ha a beteg lélegzik, és magánál van, stabil oldalfekvésbe kell tenni, és segítséget hívni, ha nincs magánál, előbb szívmasszázst kell alkalmazni közölte dr. Ciortea Péter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes inkább a mentőkre bízni a kórházba szállítást, mint saját járművel megoldani ezt, mivel segítő szándékunkkal lehet, hogy többet ártunk, mint használunk.

Kokovai Péter