Lovas Attila tájékoztatása szerint a Tisza újabb árhulláma jelenleg Tokaj térségében tetőzik, ott a vízállás péntek reggel 722 centiméter volt. A folyó Tiszalök és Tiszadorogma között tovább árad. Szolnoknál jelenleg 829 centimétert mutat a vízmérce.
A legfrissebb számítások szerint a Tisza felső szakaszáról érkező árhullám Kiskörénél 800 és 830 centiméter között január 3-án, illetve 4-én, a megyeszékhely térségében 820-840 centiméteres szinten január 4-én, illetve 5-én tetőzik majd. A folyónak ezen a részén pillanatnyilag 10-20 százalékos a jégzajlás. Mivel a következendő napokban marad az igen hideg idő, mínusz 15 fok alatti legalacsonyabb hőmérsékletekkel, a fagyok hatására a Tiszán megerősödik a jégzajlás, amelynek mértéke a jövő hét elejére eléri az 50 százalékos borítottságot.
A Közép-Tiszán csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 17,2 fok volt. Ebben az évben a zord napok száma – amikor a napi átlaghőmérséklet mínusz 10 fok alatti – 50 százalékkal haladta meg a sokéves átlagot. A folytatódó hideg időre tekintettel az árvízvédelmi töltésen továbbra is korlátozzák a közlekedést a fokozott balesetveszély miatt. Az igazgatósághoz tartozó 640 kilométeres szakaszon árvízvédelmi készültséget tartanak fenn.
A Zagyván megindult apadás miatt csütörtökön elsőfokúra mérsékelték a készültséget a folyó jobb és bal partján, Újszász és Jászberény között. Harmadfokú a riasztás a Hortobágy-Berettyón, a Tiszán és a Zagyván, összesen 304, másodfokú ugyancsak a Tiszán, a Hármas-Körösön és a Hortobágy-Berettyón, 262, míg elsőfokú a Zagyván, 74 kilométeren. A Zagyva és Tarna apad. Előbbi mellékfolyón kisebb megszakításokkal áll a jég.
Az igazgatóság területén csütörtök reggel óta kis mértékben nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 525 négyzetkilométer. Az igazgatóság két szakaszon tart fenn harmadfokú, míg további 8 szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültséget. Ugyanezen a területen 9 önkormányzat tart fenn elsőfokú, 24 helyhatóság és vízgazdálkodási társulás másodfokú, míg további 8 harmadfokú belvízvédelmi készültséget. A belvíz elleni védekezésben a győri székhelyű vízügyi igazgatóság gépészeivel együtt az elmúlt nap folyamán 114 ember vett részt.
Forrás: MTI